Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

21/10/2021
Више од 90 одсто посетилаца оценило овогодишњи Калеидоскоп културе као одличан
21/10/2021

Калеидоскоп културе из године у годину добија све боље оцене публике, показала је управо завршена евалуација на којој независни тим евалуатора Филозофског и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду ради сваке године.

Четврти Калеидоскоп културе, одржан је у Новом Саду од 2. септембра до 8. октобра, а током више од месец дана независни тим евалуатора анкетирао је посетиоце чије су похвале, сугестије и критике главне смернице за формирање и реализацију догађаја наредне године.

Последња анализа показује да су управо те смернице довеле до оцене да су програм, догађаји и елементи организације овогодишњег Калеидоскопа културе боље прилагођени различитим половима, као и старосним и образовним категоријама у односу на претходне три године, што све укупно указује на напредак у организацији и виши ниво квалитета одржаних догађаја.

Чак 93,8 одсто испитаника оценило је догађаје и програме као веома добре и одличне, што је више него претходних година, а готово 90 одсто њих сматра да је догађај испунио њихова очекивања. Чак 94,2 одсто испитаника посетило би сличне културне догађаје у будућности, док би 95, 2 одсто испитаника препоручило ове догађаје познаницима и пријатељима. Већина испитаника сматра да су циљеви догађаја испуњени и да су догађаји веома добро и одлично организовани, док њих 88, 5 одсто оцењује догађаје као корисне.

Истраживање посетилаца културних догађаја и програма у оквиру Калеидоскопа културе извршено је на узорку од укупно седам догађаја различитог карактера, а истраживање је извршено на узорку од 435 посетилаца.

Процене су да је овогодишњи Калеидоскоп културе, који већ четири године, уз еминентна домаћа, регионална и европска имена из света уметности, најрелевантније организације и институције културе, подиже продукцијске капацитете по угледу на светске манифестације, посетило више од 16 хиљада људи, током пет недеља кроз које су се смењивале различите врсте уметности: архитектура, књижевност, извођачка, визуелна и примењена. Најпосећенији су били програми на четвородневном отварању у Креативном дистрикту, као и традиционални Корзо, концерт класичне музике на једном од главних градских булевара, који је ове године обележио наступ светских уметника – виолинисте Стефана Миленковића и диригента Александра Марковића. Управо је церемонију отварања и Корзо публика имала прилику да испрати и путем преноса на покрајинском јавном сервису – Радио-телевизији Војводине, где се бележи гледаност од 28 хиљада.

Заснован на култури заједништва, Калеидоскоп културе, као целогодишњи пројекат, окупља институције, организације, уметнике, грађане, али и друге партнере кључне за реализацију, па је тако ове године било више од 20 партнера међу којима су и Амбасада САД, Амбасада Словеније, Амбасада Пољске, Амбасада Белгије, Арс Електроника, Француски институт у Србији, EUNIC кластер, Академија уметности у Новом Саду, Институт Гете, ДДОР осигурање и други, као и више од 40 медијских партнера.

Калеидоскоп културе један је од осам програмих лукова који чине програмски концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и који ће бити хронолошки реализован током целе 2022. године. Наредни Калеидоскоп културе биће одржан од 1. септембра до 7. октобра 2022. године.

Фото: Владимир Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.