Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Objavljeno:

21/10/2021
Više od 90 odsto posetilaca ocenilo ovogodišnji Kaleidoskop kulture kao odličan
21/10/2021

Kaleidoskop kulture iz godine u godinu dobija sve bolje ocene publike, pokazala je upravo završena evaluacija na kojoj nezavisni tim evaluatora Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu radi svake godine.

Četvrti Kaleidoskop kulture, održan je u Novom Sadu od 2. septembra do 8. oktobra, a tokom više od mesec dana nezavisni tim evaluatora anketirao je posetioce čije su pohvale, sugestije i kritike glavne smernice za formiranje i realizaciju događaja naredne godine.

Poslednja analiza pokazuje da su upravo te smernice dovele do ocene da su program, događaji i elementi organizacije ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture bolje prilagođeni različitim polovima, kao i starosnim i obrazovnim kategorijama u odnosu na prethodne tri godine, što sve ukupno ukazuje na napredak u organizaciji i viši nivo kvaliteta održanih događaja.

Čak 93,8 odsto ispitanika ocenilo jedogađaje i programe kao veoma dobre i odlične, što je više nego prethodnih godina, a gotovo 90 odstonjihsmatra da je događaj ispunio njihova očekivanja. Čak 94,2 odstoispitanika posetilo bi slične kulturne događaje u budućnosti, dok bi 95,2 odsto ispitanika preporučilo ove događaje poznanicima i prijateljima.Većinaispitanika smatra da su ciljevi događaja ispunjeni i da su događaji veoma dobro i odlično organizovani, dok njih 88,5 odsto ocenjuje događaje kao korisne.

Istraživanje posetilaca kulturnih događaja i programa u okviru Kaleidoskopa kultureizvršeno je na uzorku od ukupno sedam događaja različitog karaktera, a istraživanje je izvršeno na uzorku od 435 posetilaca.

Procene su da je ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji već četiri godine, uz eminentna domaća, regionalna i evropska imena iz sveta umetnosti, najrelevantnije organizacije i institucije kulture, podiže produkcijske kapacitete po ugledu na svetske manifestacije, posetilo više od 16 hiljada ljudi, tokom pet nedelja kroz koje su se smenjivale različite vrste umetnosti: arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena. Najposećeniji su bili programi na četvorodnevnom otvaranju u Kreativnom distriktu, kao i tradicionalni Korzo, koncert klasične muzike na jednom od glavnih gradskih bulevara, koji je ove godine obeležio nastup svetskih umetnika – violiniste Stefana Milenkovića i dirigenta Aleksandra Markovića. Upravo je ceremoniju otvaranja i Korzo publika imala priliku da isprati i putem prenosa na pokrajinskom javnom servisu – Radio-televiziji Vojvodine, gde se beleži gledanost od 28 hiljada.

Zasnovan na kulturi zajedništva, Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat, okuplja institucije, organizacije, umetnike, građane, ali i druge partnere ključne za realizaciju, pa je tako ove godine bilo više od 20 partnera među kojima su i Ambasada SAD, Ambasada Slovenije, Ambasada Poljske, Ambasada Belgije, Ars Elektronika, Francuski institut u Srbiji, EUNIC klaster, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Institut Gete, DDOR osiguranje i drugi, kao i više od 40 medijskih partnera.

Kaleidoskop kulture jedan je od osam programih lukova koji čine programski koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i koji će biti hronološki realizovan tokom cele 2022. godine. Naredni Kaleidoskop kulture biće održan od 1. septembra do 7. oktobra 2022. godine.

Foto: Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.