Претрага
Close this search box.
culture up

Objavljeno:

22/10/2021
Održan prvi sastanak Culture Up projekta u Danskoj
22/10/2021

U okviru projekta Culture Up, čiji je cilj podizanje kapaciteta kulturnih ustanova van centra grada i u ruralnim sredinama i koji okuplja devet predstavnika iz pet zemalja, održan je prvi sastanak partnera u danskom Rinkobingu.

Tom prilikom, partneri iz Danske, koji su ujedno i nosioci projekta, preneli su primere dobre prakse u razvoju kulturnog sadržaja i publike u ruralnim područjima, te su svi prisutni imali priliku da se od 11. do 15. oktobra upoznaju sa različitim lokalnim inicijativama i projektima.

Tokom četiri dana, predstavnici iz Danske, Irske, Finske, Holandije i Srbije:  Provincie Fryslan (Holandija), Galway County Council (Irska), Stichting Keunstwurk (Holandija), Sastamala Community College (Finska), Tampere Art Museum (Finska), Kulturskole (Danska), Ringkøbing Skjern Kommune (Danska), Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Kulturna stanica Rumenka, imali su prilike da međusobno razmenjuju znanje i primere dobre prakse sa svojim kolegama iz drugih gradova, koristeći različita iskustva i perspektive sa umetničkog, kulturnog, institucionalnog i nivoa lokalnih vlasti. Svi partneri radili su na razmeni i razvoju strategije, u skladu sa evropskim vrednostima.

Kako je ideja da zaposleni u kulturnim organizacijama i centrima iz ovih pet zemalja putuju, posećuju druge kulturne ustanove, svi prisutni su učestvovali na radionicama kreativnog liderstva, slušali su o ruralnom razvoju i metodama približavanja umetnosti lokalnim zajednicama, umetničkim inicijativama zajednice – od ideje do realizacije, konekciji između muzičkih prostora i partnera baziranoj na razvoju publike u ruralnom području, procesima rada kao i aktiviranju i organizovanju volontera.

Prvi susret, partneri su imali onlajn pre godinu dana, na kom je svako predstavio svoju organizaciju i ulogu koju ima na projektu, a posle toga još nekoliko sastanaka, takođe onlajn, na kojima su partneri dogovarali razvoj komunikacione strategije projekta.  Sada je prva stanica bila Danska, dok će naredne godine nakon Novog Sada, treninzi biti u junu u Holandiji, u oktobru u Irskoj i u novembru u Finskoj.

Jedan od pet planiranih sastanaka biće održan u Srbiji, u Kulturnoj stanici Rumenka, u maju 2022. godine kada Novi Sad bude nosio titulu Evropske prestonice kulture.

Projekat Culture Up sufinansiran je iz programa Evropske unije Erasmus+.

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.