Претрага
Close this search box.
ел греко

Objavljeno:

22/10/2021
Nauka u službi umetnosti: Ko je autor čuvene Bogorodice utešiteljke?
22/10/2021

Ikona Bogorodica utešiteljka, iz Srpske pravoslavne crkve Sv. Jovana u Benkovcu (Eparhija dalmatinska) smatra se ranim radom ovog čuvenog 16-vekovnog slikara Domenikosa Teotokopulosa, u svetu poznatijeg kao El Greko.

Dok su njegov život i delo spojili dva sveta – pravoslavno vizantijsko nasleđe i evropsku umetnost renesanse, istraživanje ikone Bogorodice će povezati humanistiku i nauku. Zahvaljujući saradnji sa Umetničkim dijagnostičkim centrom Ormilija iz Grčke, biće urađena naučna analiza i studija ovog dela najsavremenijim tehnološkim metodama, s idejom da se utvrdi autorstvo. Danas u Galeriji Matice srpske javnost je imala priliku da čuje dosadašnje rezultate, te sazna kako nauka može biti u službi umetnosti.

Galerija Matice srpske u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, u okviru programskog luka Seobe, u godini titule, realizovaće projekat „Migracije u umetnosti • Umetnost migracija“, a El Greko kao jedan od autora umetnika čija migracija je zapravo uticala na razvoj umetnosti, savršen je primer za to.

„Dugogodišnja saradnja sa Muzejom Srpske pravoslavne crkve dovela je do toga da nam pozajme ovu ikonu radi istraživanja, kako bi se procenilo da li je ovo El Grekovo delo. Ova ikona je dobila novo čitanje upravo zbog priče o migracijama. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i nauci koja je uznapredovala u proteklih 30 godina, mi ćemo pokušati da odgonetnemo da li je ovo rad poznatog umetnika na osnovu načina na koji je stvarao. Stupili smo u kontakt sa Ormilija dijagnostičkim centrom sa Halkidikija, kao i sa kolegom, konzervatorom iz Benaki muzeja gde se čuvaju El Grekova dela u ranom periodu. Svi ti podaci će nam poslužiti za novo istraživanje“, rekla je kustoskinja Galerija Matice srpske Jelena Ognjanović i dodala:

„Sada su uzeti pigmenti, rađena su infracrvena zračenja da bi se videlo da li su to pigmenti koje je El Greko koristio – kakvu podlogu je radio, kakav crtež… Ali ono što je najzanimljivije jeste vedute Venecije u minijaturnoj verziji gde se vidi Trg sv. Marka što nam govori da umetnik koji je radio ovo delo, morao je biti u Veneciji, jer takva vrsta prikaza teško da je mogla nastati na osnovu nekih drugih prikaza“.

U godini titule 2022, od 18. februara do 1. aprila , publika će imati priliku da pogleda izložbu „Migracije u umetnosti • Umetnost migracija“, koja se bavi fenomenom društvenih migracija preispitujući istorijski i sadašnji kontekst, razloge i efekte migracija na društva i pojedince. Ova izložba predstaviće nacionalnu i evropsku umetnost prošlosti, kao i savremenu umetničku produkciju kao refleksiju aktuelnih migracija. Širi kontekst migracija kroz istoriju evropske umetnosti će mapirati značajne umetnike i umetničke pojave u evropskoj umetnosti koji su rezultat stalnih istorijskih migracija pojedinaca, kao podsetnik na fenomen koji je u značajnoj meri uticao i oblikovao Evropu i evropsku kulturu kakvu danas poznajemo. Jedan od njih je čuveni El Greko (Domenikos Teotokopoulos), značajna ličnost evropske renesanse i manirizma, koji je migrirao sa Krita u Italiju, a zatim u Španiju.

Programski luk Seobe sagledava kretanja stanovništva kao inspiraciju u umetnosti i podseća nas na pozitivne posledice migracija i međusobnih prožimanja u kulturi, koji su naš sastavni deo.

Pored izložbe „Migracije u umetnosti • Umetnost migracija“, jedan od glavnih događaja biće Seobe duša, jedinstveni paviljon književnosti, na kom će se spojiti i vizuelna i izvođačka umetnost, sa ciljem da se predstavi uticaj migracija na individuu. Očekuje nas i Karavan, gastronomsko putovanje Evropom kroz umetnost i ukuse i brojni drugi programi.

 

Foto: Marko Pudić

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.