Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ел греко

Објављено:

22/10/2021
Наука у служби уметности: Ко је аутор чувене Богородице утешитељке?
22/10/2021

Икона Богородица утешитељка, из Српске православне цркве Св. Јована у Бенковцу (Епархија далматинска) сматра се раним радом овог чувеног 16-вековног сликара Доменикоса Теотокопулоса, у свету познатијег као Ел Греко.

Док су његов живот и дело спојили два света – православно византијско наслеђе и европску уметност ренесансе, истраживање иконе Богородице ће повезати хуманистику и науку. Захваљујући сарадњи са Уметничким дијагностичким центром Ормилија из Грчке, биће урађена научна анализа и студија овог дела најсавременијим технолошким методама, с идејом да се утврди ауторство. Данас у Галерији Матице српске јавност је имала прилику да чује досадашње резултате, те сазна како наука може бити у служби уметности.

Галерија Матице српске у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“, у оквиру програмског лука Сеобе, у години титуле, реализоваће пројекат „Миграције у уметности • Уметност миграција“, а Ел Греко као један од аутора уметника чија миграција је заправо утицала на развој уметности, савршен је пример за то.

„Дугогодишња сарадња са Музејом Српске православне цркве довела је до тога да нам позајме ову икону ради истраживања, како би се проценило да ли је ово Ел Греково дело. Ова икона је добила ново читање управо због приче о миграцијама. Захваљујући савременој технологији и науци која је узнапредовала у протеклих 30 година, ми ћемо покушати да одгонетнемо да ли је ово рад познатог уметника на основу начина на који је стварао. Ступили смо у контакт са Ормилија дијагностичким центром са Халкидикија, као и са колегом, конзерватором из Бенаки музеја где се чувају Ел Грекова дела у раном периоду. Сви ти подаци ће нам послужити за ново истраживање“, рекла је кустоскиња Галерија Матице српске Јелена Огњановић и додала:

„Сада су узети пигменти, рађена су инфрацрвена зрачења да би се видело да ли су то пигменти које је Ел Греко користио – какву подлогу је радио, какав цртеж… Али оно што је најзанимљивије јесте ведуте Венеције у минијатурној верзији где се види Трг св. Марка што нам говори да уметник који је радио ово дело, морао је бити у Венецији, јер таква врста приказа тешко да је могла настати на основу неких других приказа“.

У години титуле 2022, од 18. фебруара до 1. априла , публика ће имати прилику да погледа изложбу „Миграције у уметности • Уметност миграција“, која се бави феноменом друштвених миграција преиспитујући историјски и садашњи контекст, разлоге и ефекте миграција на друштва и појединце. Ова изложба представиће националну и европску уметност прошлости, као и савремену уметничку продукцију као рефлексију актуелних миграција. Шири контекст миграција кроз историју европске уметности ће мапирати значајне уметнике и уметничке појаве у европској уметности који су резултат сталних историјских миграција појединаца, као подсетник на феномен који је у значајној мери утицао и обликовао Европу и европску културу какву данас познајемо. Један од њих је чувени Ел Греко (Доменикос Теотокопоулос), значајна личност европске ренесансе и маниризма, који је мигрирао са Крита у Италију, а затим у Шпанију.

Програмски лук Сеобе сагледава кретања становништва као инспирацију у уметности и подсећа нас на позитивне последице миграција и међусобних прожимања у култури, који су наш саставни део.

Поред изложбе „Миграције у уметности • Уметност миграција“, један од главних догађаја биће Сеобе душа, јединствени павиљон књижевности, на ком ће се спојити и визуелна и извођачка уметност, са циљем да се представи утицај миграција на индивидуу. Очекује нас и Караван, гастрономско путовање Европом кроз уметност и укусе и бројни други програми.

 

Фото: Марко Пудић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.