Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/12/2016
Почетак радова на обнови фасаде Галерије Матице српске
05/12/2016

У сусрет обележавању 170 година постојања започета је реконструкција фасаде Галерије Матице српске што представља завршну фазу потпуног уређења зграде у којој се чувају дела огромне уметничке вредности од изузетног значаја за очување традиције и упознавање развоја српске уметности новијег доба.

 

galerija-matice-srpske

 

Управница Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић-Бугарски истиче да се током дужег периода предано радило на унапређењу овог изложбеног простора у место високих музеолошких стандарда. До сада је успешно саниран сутерен и стављено у функцију додатних 700 квадрата који нису били у употреби што је омогућило да се увећају капацитети простора за конзерваторске атељее и радионице, прошире депои и унапреде услови чувања уметничких дела. Замењен је кров и уграђен је лифт, на основу пројекта замишљеног још током адаптације зграде за музејски простор 1956. године, па су поставке лако доступне и особама са инвалидитетом. Сада започиње реконструкција фасаде као последњи корак у жељи да 2017. годину, када се обележава јубилеј 170 година постојања, зграда Галерије матице српске и спољашњим изгледом буде достојна високих уметничких вредности своје колекције коју баштини.

Управница Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић-Бугарски
Управница Галерије Матице Српске Тијана Палковљевић-Бугарски

 

– У плану је замена прозора, санација фасаде, реконструкција улаза и уређење околине зграде. Обнова би требало да буде готова до следеће године, када Галерија обележава 170 година постојања. Намера нам је да засијамо у пуном сјају. Надамо се да ће у мају све наше поставке и садржаји бити доступни публици – најавила је управница Тијана Палковљевић-Бугарски.
Депои су реновирани и припремљени да, у току реновирања фасаде, уметничка дела сталне поставке могу да буду скинута и привремено смештена по свим музеолошким стандардима.

Реновирање фасаде зграде Галерије омогућило је Министарство културе са 30 милиона динара.

Зграда Галерије Матице српске, током радова на обнови фасаде, биће затворена за посетиоце, али ће у сарадњи са другим установама културе публика ипак моћи да ужива у планираним изложбеним и програмским активностима.

Управница Галерије, Тијана Палковљевић-Бугарски, која је и заменик председнице Уметничког савета пројекта Нови Сад Европска престоница културе 2021. године, као и члан делегације која је презентовала кандидатуру Новог Сада на финалном избору у Бриселу, искрено верује да ће реновирана зграда и програми који ће се у њој приређивати на најбољи начин презентовати Град Нови Сад.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.