Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/11/2016
Миња Микић трећи амбасадор пројекта ,,Нови Сад 2021″
01/11/2016

Млада уметница из Новог Сада Миња Микић која живи и ради у Риму постала је амбасадор пројекта ,,Нови Сад 2021″.

Миња Микић посетила је Галерију Матице српске, поводом обележавања 190 година од оснивања Матице српске, где се сусрела са управницом Галерије и заменицом председника Уметничког савета пројекат ,,Нови Сад 2021″ др Тијана Палковљевић – Буграски. Главна тема разговора била је титула Новог Сада – Европска престоница културе 2021. Разматрајући могућности које ова титула носи, Миња Микић која живи и ради у Италији, пренела је своја искуства када је реч о уметничким праксама европских метропола уз свесрдну жељу да се укључи и у пројекат ,,Нови Сад 2021″. Миња је посебно исткла да је веома понасна на чињеницу да је управо Нови Сад, град у којем је рођена и у којем је дипломирала на Академији уметности, понео тако важно признање.
Дела Миње Микић изложена су у Риму у ,,Galleria della Tartaruga“ и ,,Galleria Edieuropa“, у Њу Јорку у ,,МЗ Урбан Арт“, као и у Цириху у галерији ,,Кунстфокус“.

gms_0417

Посебно је занимљив податак да су управо дела Миње Микић, изложена у престижном римском простору ,,Palazzo delle Esposizioni“ под називом ,,Душа и тело Италије“, била део представљања италијанске репрезентације на Олимпијским играма у Рију.

Симболичном предајом промо мајице ,,Нови Сад 2021″од стране заменице председника Уметничког савета пројекта ,,Нови Сад 2021″ Тијане Палковљевић – Буграски, новосадска уметница Миња Микић је постала амбасадор Новог Сада Европске преостонице културе. Тиме је ,,дипломатски кор“ пројекта добио трећег члана, јер су пре ње ту ласкаву титулу већ понели чувени виолиниста Стефан Миленковић и новосадски фотограф Алексдандар Милутиновић.

gms_0426

Ускоро на овом сајту моћи ћете да прочитате и ексклузивни интервју са нашом амбасадорком Мињом Микић.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.