Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
unutrađnjost galerije, moderno opremljen prostor sa istaknutim slikama i mestima za sedenje

Објављено:

17/12/2021
„Новосађани бирају“ у сусрет Европској престоници културе
17/12/2021

У сусрет години Европске престонице културе у Новом Саду изложба „Новосађани бирају“ биће отворена 17. децембра у Галерији Матице српске, симболично у 20.22 часа.

Једна од кључних културних институција у Новом Саду, започиње годину титуле Европске престонице културе изложбом која ће на потпуно нови начин представити колекцију Галерије Матице српске чија су дела сада бирали Новосађани и Новосађанке из различитих сфера – културе, образовања, науке, привреде, спорта, али и различитих националности и вероисповести, који управо показују разноликост својствену Српској Атини.

„Ово је за мене било најличније и најинтимније досадашње искуство у Галерији Матице српске која увек радо отвара своја врата, али ово је било нешто посебно. Није било лако изабрати уметничко дело у том мору предивних слика, али ја сам пратила своју интуицију“, рекла је једна од учесница на пројекту, модна дизајнерка, Зага КалМар.

Менаџерка пројекта, Милица Милошевић, истакла је да се на овом пројекту радило неколико месеци, тачније више од 20 сати у музејским депоима.

„Неки од учесника су наши дугогодишњи сарадници и пријатељи, а поједини су по први пут ушли у простор Галерије. С обзиром да се у колекцији Галерије Матице српске налази преко 10.000 уметничких дела, овај задатак био је изазован, али и изузетно леп, како за Новосађане, тако и за кустосе и конзерваторе“, рекла је Милошевић.

zgrada matice srpske, slikana odozdo

Ова изложба, која је увертира у годину титуле Европске престонице културе, трајаће током читаве 2022. све до 31. децембра.

„Јако нам је драго што годину титуле Европске престонице културе започињемо изложбом „Новосађани бирају“. Оно што је важно споменути јесте да Европска престоница културе има богату сарадњу са Галеријом Матице српске кроз готово све платформе у самој години обележавања титуле“, рекла је програмска директорица Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Сара Вулетић.

Изложба је прича Новосађана и Новосађанки о њиховом животу, детињству и жељама, рефлектована кроз одабрана дела из Галеријског депоа, са идејом да се кроз овакав модел излагања прикаже да је музеј место за све и да простор Галерије и њена колекција, виђени очима грађана, могу бити једна од могућих слика националне ликовне уметности новијег доба.

„Постоје изложбе које остављају траг у институцији и у животима кустоса и грађана каква је ова изложба „Новосађани бирају“. Драго ми је што смо још једном показали да ми јесмо отворена установа, да ми јесмо место где живи култура, уметност, наслеђе, али ми јесмо и место где живи срећа“, рекла је управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски.

plakat novosađani biraju

На изложби ће бити приказано 41 уметничко дело из колекције Галерије које су бирали: Миљана Павловић, Игор Ћујић, Ранко Рајовић, Роберт Чобан, Драгана Згоњанин Босић, Агота Виткаи-Кучера, Слободан Тркуља и Никодима Тркуља, Андреј Шибанов, Марија Стоборд Шибанова, Дејан Ћурчић, Јасмина Вукашиновић, Зага КалМар, Данијела Ивановић, Виктор Тил, Милеса Милинковић, Душко Стојановић, Маја Бошкић, Павле Секеруш, Милорад Стошљевић, Вера Копицл, Андрија Никитовић, Урош Крстин, Михаил Дудаш, Витомирка Требовац, Александар Дујин, Бошко Лучар, Предраг Боговац, Андрија Герић, Владимир Копицл, Зорица Пејић, Тијана Продановић, Гвозден Перковић, Марија Васић, Александар Франк, Ото Хорват, Емина Салаи Елор, Саво Илић, Јасмина и Немања Ковачић, Бојана Каравидић, Весна Латиновић и Момчило Попов.

Изложбу прати српско-енглески каталог са текстовима управнице Галерије Матице српски,  др Тијане Палковљевић Бугарски, књижевника, Владимира Копицла и координаторке пројекта, Милице Милошевић, као и са изјавама свих учесника пројекта.

Пројекат и изложбу Новосађани бирају омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, Градска управа за културу и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

 

 

Фото: Архива ГМС, В.Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.