Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
culture up

Објављено:

22/10/2021
Одржан први састанак Culture Up пројекта у Данској
22/10/2021

У оквиру пројекта Culture Up, чији је циљ подизање капацитета културних установа ван центра града и у руралним срединама и који окупља девет представника из пет земаља, одржан је први састанак партнера у данском Ринкобингу.

Том приликом, партнери из Данске, који су уједно и носиоци пројекта, пренели су примере добре праксе у развоју културног садржаја и публике у руралним подручјима, те су сви присутни имали прилику да се од 11. до 15. октобра упознају са различитим локалним иницијативама и пројектима.

Током четири дана, представници из Данске, Ирске, Финске, Холандије и Србије:   Provincie Fryslan (Холандија),  Galway County Council (Ирска), Stichting Keunstwurk (Холандија), Sastamala Community College (Финска), Tampere Art Museum (Финска), Kulturskole (Данска), Ringkøbing Skjern Kommune (Данска), Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Културна станица Руменка, имали су прилике да међусобно размењују знање и примере добре праксе са својим колегама из других градова, користећи различита искуства и перспективе са уметничког, културног, институционалног и нивоа локалних власти. Сви партнери радили су на размени и развоју стратегије, у складу са европским вредностима.

Како је идеја да запослени у културним организацијама и центрима из ових пет земаља путују, посећују друге културне установе, сви присутни су учествовали на радионицама креативног лидерства, слушали су о руралном развоју и методама приближавања уметности локалним заједницама, уметничким иницијативама заједнице – од идеје до реализације, конекцији између музичких простора и партнера базираној на развоју публике у руралном подручју, процесима рада као и активирању и организовању волонтера.

Први сусрет, партнери су имали онлајн пре годину дана, на ком је свако представио своју организацију и улогу коју има на пројекту, а после тога још неколико састанака, такође онлајн, на којима су партнери договарали развој комуникационе стратегије пројекта. Сада је прва станица била Данска, док ће наредне године након Новог Сада, тренинзи бити у јуну у Холандији, у октобру у Ирској и у новембру у Финској.

Један од пет планираних састанака биће одржан у Србији, у Културној станици Руменка, у мају 2022. године када Нови Сад буде носио титулу Европске престонице културе.

Пројекат Culture Up суфинансиран је из програма Европске уније Ерасмус+.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.