Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/05/2022
Нови Сад домаћин пројекту „Culture Up“
13/05/2022

Други по реду догађај у оквиру пројекта „Culture Up“ одржан је у Новом Саду, од 6. до 10. маја, када се састала делегација коју чини 18 страних представника и пет представника локалних партнера. На састанку у Новом Саду чланови делегације су се фокусирали на мрежу културних станица и програм Европске престонице културе.

Током састанка у Новом Саду, учесници програма посетили су културне станице Свилара, Еђшег и Руменка, као и просторије Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, где су се упознали са концептом мреже културних станица и стратешким циљевима Фондације. У Туристичкој организацији Новог Сада презентовани су програмски лукови Сеобе и Будућност Европе. Осим тога, делегација је посетила и Петроварадинску тврђаву, Атеље 61 и Музеј града Новог Сада, као и изложбе „Цртежи путују временом“ и „Отићи или остати“, а присуствовала је и отварању фестивала „Да ли верујете у бајке?“.

Главни циљ пројекта „Culture Up“ је омогућавање размене знања и примера добре праксе у области развоја културе у јавном, приватном и цивилном сектору, у неурбаним и периферним срединама. Планирано је да се током пројекта одржи пет међународних састанака са радионицама. Први догађај је одржан у Данској у Општини Ringkøbing-Skjern, од 11. до 15. октобра 2021. године. Трећи догађај ће бити одржан у Леувардену (Холандија) од 19 до 23. јуна. Четврти сусрет одвијаће се у градовима Темпере и Састамала (Финска), а пети у Голвеју (Ирска).

Аутор цртежа: Dara McGee; Фото: Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.