Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
трг галерија недеља визуелне уметности

Објављено:

22/09/2021
Отварање недеље визуелне уметности на Тргу галерија
22/09/2021

Недеља визуелне уметности Калеидоскопа културе биће отворена на новосадском Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности и које ће у будућности бити претворено у простор за неговање постојећих и стварање нових трајних вредности.

Од 24. до 26. септембра, простор трга представљаће епицентар новосадске уметничке сцене за све узрасте. На платоу испред музеја биће представљен пројекат СМИЦ, који подстиче критичко сагледавање улоге технологије у настајању нових уметничких пракси. Несвакидашња изложба удружења СУЛУВ, под називом „Померај у коду”, бави се истраживањем минималних покрета унутар кода дигиталног записа, а базира се на пољу новомедијских уметничких пракси.

У Галерији Матице српске у петак, 24. септембра, биће отворена изложба „Трајне вредности – збирка уметничких дела ДДОР осигурања” која обухвата 81 уметничко дело, стваралаштво 65 уметника, од оних који су прве професионалне кораке правили у периоду између два светска рата, до уметника који су се формирали у току последње деценије 20. века и којима припадају прве деценије новог века.

Након отварања, публику на тргу очекује наступ под ведрим небом састава „Ребел Брас”, док је наредни дан, субота, 25. септембар, резервисан за концерте класичне музике за децу пијанисткиње Рите Кинке и флаутисткиње Соње Антунић, у организацији Музичке омладине Новог Сада. Истог дана биће одржане различите креативне активности и радионица за децу „Нека машта лута Парком скулптура”.

Последњи дан отварања недеље визуелне уметности на Тргу галерија, 26. септембра, резервисан је за отварање Парка скулптура и догађај „Пикник са скулптурама”, као и за концерт састава „Positano String Quartet”. Партнер програма на Тргу галерија у недељи визуелне уметности је ДДОР осигурање.

Поред отварања на Тргу галерија, публика ће целе недеље, од 24. до 30. септембра, имати прилику да ужива у програмима посвећеним визуелној уметности, који ће бити реализовани широм Новог Сада. Спајајући богато уметничко наслеђе и савремено стваралаштво, посетиоци ће бити сведоци другачијег концепта представљања визуелне уметности, кроз различите изложбе слика и фотографија, уметничке инсталације, радионице, дечје стваралаштво и филмске пројекције.

Од 24. до 28. септембра у Културној станици Еђшег биће уприличене радионице „Радна свеска”. У недељу 26. септембра у Фабрици ће бити отворена изложба „Хомогено у нехомогеном” уметнице Дарије Драгојловић, која је један од 30 пројеката одабраних на конкурсу Калеидоскопа културе, а публика ће моћи да је погледа до 30. септембра.

Културна станица Свилара ће у понедељак, 27. септембра бити у знаку изложбе једног од најеминентнијих српских сликара Владимира Величковића, која ће бити организована поводом промоције његове монографије „Владимир Величковић”. Публика ће до 11. октобра имати прилику да погледа његове радове настале у периоду од 1982. до 2000. године.

На Новим местима на Детелинари и Новом насељу, односно уређеним малим, јавним површинама, у оквиру пројекта „Нова места” који Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” реализује у сарадњи са локалним заједницама и Друштвом архитеката Новог Сада, 27. септембра, у Руменачкој улици, биће представљена просторна инсталација „Музеј будућности” Жељка Груловића, као и филм „Прашина” Филипа Марковиновића, који ће бити приказан у улици Партизанских база, на Новом насељу.

Премијеру филма насталог у оквиру пројекта „Кизуна” и мултимедијални концерт бенда „Бруке” публика ће испратити у уторак, 28. септембра у Културној станици Еђшег, док је на истом месту заказана промоција књиге Витомирке Требовац „Дани пуног месеца”.

Радионице „Савремени изазови и традиционална знања конзервације и рестаурације”, које води млада уметница Милица Секулић, биће одржане 29. септембра у Културној станици Еђшег.

Комплетан програм, сатнице и локације можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе. У случају лошег времена, програми на отвореном биће измештени на алтернативне локације, а све информације о томе биће објављене на сајту и друштвеним мрежама Калеидоскопа културе. Улаз на све програме је слободан.

Калеидоскоп културе, као целогодишњи пројекат културе заједништва и ове године, кроз пет врста уметности спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце да би до 8. октобра представио просторе и програме широм града, промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

 

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.