Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
kaunas izlozba unstable practices

Објављено:

27/01/2022
Изложба „Unstable practices” из Новог Сада отворена у Каунасу – Европској престоници културе
27/01/2022

Нови Сад 13. јануара постао је Европска престоница културе, а са њим ову престижну титулу 2022. године, понео је и литвански Каунас, као и луксембуршки Еш.

Свечано отварање „Каунаса – Европске престонице културе” уприличено је 22. јануара, и у оквиру свечаности, као и сарадње две Европске престонице културе, отворена је изложба „Unstable practicesу Kaunas Photography Gallery, а кустоски тим, чинили су: Сања Којић Младенов, Agne Narusyte, Зоран Пантелић, Gintaras Zinkevičius.

Ова изложба бави се примерима нестабилне и еманципаторске уметничке праксе у Новом Саду, од нео-авангарде до савремене, медијске и постмедијске уметности. За своје полазиште реферише на резултате пројекта „Трајни час уметности”, Centra za nove medije_kuda.org, усмереног на мапирање друштвене и уметничке историје Новог Сада, а кроз представљање мреже протагониста и референци, уметничке, друштвене и политичке теорије и праксе, која је утицала на новосадску неоавангарду шездесетих и седамдесетих година XX века.

излозба unstable practices

Централни део изложбе, из тог разлога, заузима мапа „Медијске онтологије”, као кључни сегмент пројекта „Трајни час уметности”, која презентује истраживачку методологију пројекта и покрива поље историјских авангарди са почетка двадесетог века, преко послератне неоавангарде, па све до савремене уметничке медијске продукције.

Авангарди процеси, као покретачи уметничког експеримента, иновативности, прогресивности, ангажованости и слободе уметничког израза обележили су уметничку и друштвену историју Новог Сада, те се поставља питање очувања постигнутих вредности у локалној средини, њене видљивости и повезаности са сличним, важним активностима у регионалном и интернационалном културном простору, као и њиховој повезаности са савременим медијским и постмедијским праксама.

izlozba kaunas

Изложба кроз фотографску, видео и дигиталну уметничку и документарну грађу Музеја савремене уметности Војводине, Centra za nove medije_kuda.org, уметника и уметница, указује на поједине значајне актере, појаве и просторе развоја нео-авангардне, медијске и постмедијске праксе Новог Сада. Истовремено, бави се пропитивањем утицаја специфичног друштвеног контекста на развој уметничке сцене, односом институција и друштвеног система према критичким, нестабилним и еманципаторским концептима, релацијама између приватног и јавног простора, као и повезаношћу локалне, регионалне и интернационалне уметничке сцене.

Пројектом „Трајни час уметности” се даје контекстуални увид у историјске прогресивне и ангажоване уметничке праксе у Новом Саду и указује се на комплексно друштвено и политичко окружење које је значајно одређивало ове праксе, где се пре свега мисли на главне економске и политичке преокрете у тадашњој Југославији. Садржај и радови су преузети из изложби које су продуциране и куриране од стране МСУВ и Centra za nove medije_kuda.org, Нови Сад. Изложба ће бити отворена до 27. фебруара.

Организатори исложбе су „Каунас – Европска престоница културе“, „Нови Сад – Европска престоница културе“, као и галерија Kaunas Photography Gallery.

kaunas

Изложба уметнице из Каунаса обележила отварање Европске престонице културе у Новом Саду

Дан пред свечано отварање новосадске Европске престонице културе, 12. јануара отворена је изложба „People of My Town” литванске фотографкиње Рамоне Пигагајте у галерији СУЛУВ. Ова уметница, која тренутно живи и ради у Немачкој, кроз изложбу се вратила у своје детињство и у родни град Варену, где је фотографисала суграђане и странце. Према речима историчарке уметности Агне Нарусите (Agnė Narusytė), „људи града Варене су као свеци које су мајстори народних заната исклесали од дрвета, не пуштајући своје додатке, држећи се за њих као за своју личност. Да није било ових додатака, не би се могло рећи ко су. Приче о њиховом раду, радостима и патњама заувек би биле изгубљене.”

Публика је изложбу могла да погледа до 21. јануара у СУЛУВ-у.

Изложба је реализована у оквиру Програма сарадње и партнерских реализација, Савеза удружења ликовних уметника Војводине, Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, „Каунас – Европска престоница културе” и Кaunas Photography Gallery.

Поред Новог Сада и Каунаса, ове године титулу носи и луксембуршки Еш, чије је свечано отварање заказано за 26. фебруар.

 

Фото: Gintaras Česonis

 

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.