Претрага
Close this search box.
kaunas izlozba unstable practices

Objavljeno:

28/01/2022
Izložba „Unstable practices“ iz Novog Sada otvorena u Kaunasu – Evropskoj prestonici kulture
28/01/2022

Novi Sad 13. januara postao je Evropska prestonica kulture, a sa njim ovu prestižnu titulu 2022. godine, poneo je i litvanski Kaunas, kao i luksemburški Eš.

Svečano otvaranje „Kaunasa – Evropske prestonice kulture” upriličeno je 22. januara, i u okviru svečanosti, kao i saradnje dve Evropske prestonice kulture, otvorena je izložba „Unstable practices” u Kaunas Photography Gallery, a kustoski tim, činili su: Sanja Kojić Mladenov, Agne Narusyte, Zoran Pantelić, Gintaras Zinkevičius.

Ova izložba bavi se primerima nestabilne i emancipatorske umetničke prakse u Novom Sadu, od neo-avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti. Za svoje polazište referiše na rezultate projekta „Trajni čas umetnosti”, Centra za nove medije_kuda.org, usmerenog na mapiranje društvene i umetničke istorije Novog Sada, a kroz predstavljanje mreže protagonista i referenci, umetničke, društvene i političke teorije i prakse, koja je uticala na novosadsku neoavangardu šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.

izložba Unstable practices Kaunas

Centralni deo izložbe, iz tog razloga, zauzima mapa „Medijske ontologije”, kao ključni segment projekta „Trajni čas umetnosti”, koja prezentuje istraživačku metodologiju projekta i pokriva polje istorijskih avangardi sa početka dvadesetog veka, preko posleratne neoavangarde, pa sve do savremene umetničke medijske produkcije.

Avangardi procesi, kao pokretači umetničkog eksperimenta, inovativnosti, progresivnosti, angažovanosti i slobode umetničkog izraza obeležili su umetničku i društvenu istoriju Novog Sada, te se postavlja pitanje očuvanja postignutih vrednosti u lokalnoj sredini, njene vidljivosti i povezanosti sa sličnim, važnim aktivnostima u regionalnom i internacionalnom kulturnom prostoru, kao i njihovoj povezanosti sa savremenim medijskim i postmedijskim praksama.

izložba Unstable practices u Kaunasu

Izložba kroz fotografsku, video i digitalnu umetničku i dokumentarnu građu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Centra za nove medije_kuda.org, umetnika i umetnica, ukazuje na pojedine značajne aktere, pojave i prostore razvoja neo-avangardne, medijske i postmedijske prakse Novog Sada. Istovremeno, bavi se propitivanjem uticaja specifičnog društvenog konteksta na razvoj umetničke scene, odnosom institucija i društvenog sistema prema kritičkim, nestabilnim i emancipatorskim konceptima, relacijama između privatnog i javnog prostora, kao i povezanošću lokalne, regionalne i internacionalne umetničke scene.

Projektom „Trajni čas umetnosti” se daje kontekstualni uvid u istorijske progresivne i angažovane umetničke prakse u Novom Sadu i ukazuje se na kompleksno društveno i političko okruženje koje je značajno određivalo ove prakse, gde se pre svega misli na glavne ekonomske i političke preokrete u tadašnjoj Jugoslaviji. Sadržaj i radovi su preuzeti iz izložbi koje su producirane i kurirane od strane MSUV i Centar za nove medije_kuda.org, Novi Sad. Izložba će biti otvorena do 27. februara.

Organizatori isložbe su „Kaunas – Evropska prestonica kulture“, „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, kao i galerija Kaunas Photography Gallery.

Izložba umetnice iz Kaunasa obeležila otvaranje Evropske prestonice kulture u Novom Sadu

Dan pred svečano otvaranje novosadske Evropske prestonice kulture, 12. januara otvorena je izložba „People of My Town” litvanske fotografkinje Ramone Pigagajte u galeriji SULUV. Ova umetnica, koja trenutno živi i radi u Nemačkoj, kroz izložbu se vratila se u svoje detinjstvo i u rodni grad Varenu, gde je fotografisala sugrađane i strance. Prema rečima istoričarke umetnosti Agne Narusite (Agnė Narusytė), „ljudi grada Varene su kao sveci koje su majstori narodnih zanata isklesali od drveta, ne puštajući svoje dodatke, držeći se za njih kao za svoju ličnost. Da nije bilo ovih dodataka, ne bi se moglo reći ko su. Priče o njihovom radu, radostima i patnjama zauvek bi bile izgubljene.“

Publika je izložbu mogla da pogleda do 21. januara u SULUV-u.

Izložba je realizovana u okviru Programa saradnje i partnerskih realizacija, Saveza udruženja likovnih umetnika VojvodineFondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, „Кaunas – Evropska prestonica kulture” i Кaunas Photography Gallery.

Kaunas galerija

Pored Novog Sada i Kaunasa, ove godine titulu nosi i luksemburški Eš , čije je svečano otvaranje zakazano za 26. februar.

Foto: Gintaras Česonis

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.