Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/09/2021
У Каунасу медијима из целе Европе представљен пројекат Нови Сад – Европска престоница културе
23/09/2021

Током следеће, 2022. године, три европска града понеће престижну титулу Европске престонице културе: Еш (Луксембург), Каунас (Литванија) и Нови Сад (Србија). Тим поводом, јуче су у Каунасу, на међународној конференцији за новинаре, представљени програмски концепти све три културне престонице.

На интернационалној конференцији за медије новинарима су се обратили Симонас Каирис (министар културе, Литванија), Висвалдас Матијошаитис (градоначелник Каунаса), Валеријус Макунас (градоначелник Каунас дистрикта), Виргинија Виткиене (директорка Каунас 2022), Ненси Браун (директорка Еш 2022), Дени Лукас (руководилац продукције Еш 2022), Франсоа Пос (програмски директор Еш 2022), док је пројекат Нови Сад – Европска престоница културе представио директор пројекта Немања Миленковић.

У првом делу конференције представљена је програмска књига Каунас 2022, након чега су Еш и Нови Сад презентовали свој програмски концепт, с обзиром на то да оба града програмску књигу представљају у октобру.

Немања Миленковић присутним новинарима представио је програмски наратив пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” који произлази из слогана „За нове мостове”, који представља идеју изградње нових мостова сарадње и размене између уметника и организација из Новог Сада и Србије са културном сценом Европе.

Такође, интернационани медији упознати су са легатским програмским луковима, као и са хајлајт програмима у години титуле. Нови Сад представила је и млада виолинисткиња Лана Зорјан, чији снимак наступа са прошлогодишњег Дочека је презентован на конференцији.

 

Фото: Martynas Plepys

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.