Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/09/2021
Данас онлајн представљање три Европске престонице културе
22/09/2021

Током следеће, 2022. године, три европска града понеће престижну титулу Европске престонице културе: Еш (Луксембург), Каунас (Литванија) и Нови Сад (Србија).

Данас у Каунасу све три престонице имаће прилику да се представе медијима из целог света, а догађај ће бити уживо преношен путем Фејсбук странице Каунас 2022.

На интернационалној конференцији за медије новинарима ће се представити: Симонас Каирис (министар културе, Литванија), Висвалдас Матијошаитис (градоначелник Каунаса), Валеријус Макунас (градоначелник Каунас дистрикта), Виргинија Виткиене (директорка Каунас 2022), Ненси Браун (директорка Еш 2022), Немања Миленковић (директор Фондације Нови Сад – Европска престоница културе), Дени Лукас (руководилац продукције Еш 2022), Франсоа Пос (програмски директор Еш 2022).

На конференцији ће у првом делу бити представљен програм Каунас 2022, након чега ће Еш и Нови Сад презентовати свој програмски концепт, с обзиром на то да оба града програмску књигу представљају крајем следећег месеца.

Позивамо вас да испратите онлајн конференцију данас у 14 сати на званичној Фејсбук страници Каунас 2022.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.