Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/07/2021
Нова места промовишу културу заједништва на Калеидоскопу културе
26/07/2021

Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, представљајући крајем лета различите просторе и програме на бројним локацијама у граду и околини, те на тај начин промовише јединствену слику разноликости Новог Сада.

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” већ четири године уназад ствара нове просторе намењене суграђанима, са циљем да се током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града, што је од велике важности за недељу архитектуре, којом се током септембра посебно истиче значај ове врсте уметности. Пројекат „Нова места” један је од оних којим Европска престоница културе промовише културу заједништва кроз нове просторе широм града намењене културним садржајима.

Циљ „Нових места” јесте да се реконструишу и уреде јавни и мали комшијски простори у сарадњи са локалним заједницама, јер су њихови чланови најбоље упознати са потребама свог окружења. Уз подршку Друштва архитеката Новог Сада и Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, за сада је отворено укупно 36 нових места.

Међу овим просторима за сусрете грађана и организовање културних садражаја, налазе се: клупа и сто са шаховском таблом на Новом насељу, у улици Каће Дејановић, нови кутак на Адицама, у улици Марије Бурсаћ и салетла на Детелинари, у улици Омладинског покрета.

Поред наведених, новосадска удружења грађана и стамбене заједнице поставили су мобилијар и тако створили нове и чистије оазе за уживање и на Лиману 1 (иза кафеа „Беза”), Клиси (Сентандрејски пут ББ), Шодрошу (Рибарско острво), Новом насељу (Партизанских база), у Петроварадину (Златарићева/Божидара Аџије), Руменки (околина ФК „Јединство”) и Степановићеву (Милунке Савић).

Уз то, тренутно је у току и нови урбанистичко-архитектонски конкурс за идејна решења за уређење четири локације – Трга галерија, парка поред Скупштине АП Војводине, видиковца изнад тунела у наставку Моста слободе и зелене површине на Булевару патријарха Павла. Заинтересовани могу да се пријаве путем портала јавних набавки до 24. августа, а више информација можете пронаћи на нашем сајту у делу Јавни позиви и на сајту Друштва архитеката Новог Сада.

У склопу Калеидоскопа културе многобројни културни догађаји одиграће се управо на „Новим местима” и тако донети културне садржаје на локације које раније нису имале сличну намену.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.