Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

22/07/2021
Култура заједништва у пет недеља и пет врста уметности – септембар у знаку Калеидоскопа културе
22/07/2021

Четврти Калеидоскоп културе и ове године обележиће септембар и крај лета. Четири дана свечаног отварања у Креативном дистрикту, на простору Великог Лимана, представљаће увертиру у пет недеља, током којих ће се, кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми представљати широм Новог Сада, пружајући посетиоцима прилику да изаберу и створе сопствени калеидоскоп културе.

Калеидоскоп културе, који ће трајати од 2. септембра до 8. октобра, целогодишњи је пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, да би крајем лета представио просторе и програме широм града промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада.

Почетак Калеидоскопа културе обележиће церемонија свечаног отварања 2. септембра, коју ће, као и сваке године, пратити мултимедијални уметнички перформанс. Током четири дана отварања новосадској публици представиће се национални павиљон једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електронике из Линца, на којем ће излагати представници новосадске Академије уметности. Из Аустрије долазе и представници галерије из Ст. Полтена, док ће публика имати прилике да ужива и у изложби о наслеђу Великог Лимана, Филмском фестивалу „Обнова”, представама у оквиру „ИНФАНТ”-а и бројним другим садржајима, који ће бити најављени у наредним недељама.

Свечано отварање трајаће до 5. септембра, а након тога, Калеидоскоп културе почеће недељом архитектуре која ће трајати од 6. до 10. септембра. У духу постављања нових стандарда у савременој архитектури културне престонице, а у склопу припрема за овогодишњи Калеидоскоп културе, расписан је нови урбанистичко-архитектонски конкурс за идејна решења поводом уређења малих јавних простора под називом „Нова места”, у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада и Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције.

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” већ четири године уназад ствара нове просторе намењене суграђанима, са циљем да се током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града. Четири нова и претходно уређених 36 комшијских места, постаће нови простори за сусрете грађана и организовање културних садржаја, како за предстојећи Калеидоскоп културе, тако и за многе друге догађаје.

У суботу, 11. септембра, почеће недеља извођачке уметности коју ће обележити бројни догађаји, међу којима се истиче Корзо, јединствени концепт који ће и ове године оживети једну од култних градских улица. Након тога наступа недеља књижевности, која ће бити одржана од 18. до 23. септембра, са бројним младим и етаблираним писцима и представницима домаће, регионалне и светске књижевне сцене.

У недељи визуелне уметности, публика ће уживати на Тргу галерија од 24. до 30. септембра, док ће последња недеља, недеља примењене уметности, традиционално бити посвећена Дизајн павиљону и трајаће до 8. октобра, када се и затвара Калеидоскоп културе.

Калеидоскоп културе траје 365 дана у години и пролази кроз четири фазе, да би у једној од њих био представљен публици.

Прва фаза подразумева да грађани имају директно учешће у креирању културне сцене. Прави пример за то је пројекат „Нова места” у коме грађани од идеје до реализације, заједно са архитектама, сређују мале урбане целине по граду, да би у току Калеидоскопа културе управо та места постала својеврсне позорнице где се одржавају програми.

Наредна фаза јесте пројекат „Уметник у гостима”, која подразумева долазак иностраних уметника и њихову сарадњу са локалном сценом. На тај начин, интернационализацијом, јача новосадска културна и уметничка сцена. И на крају, долази до евалуације, која је значајан корак у овом целогодишњем процесу јер ослушкује публику и пружа основу за будуће креирање програма.

Као део стратегије развоја културе Новог Сада до 2026, али и као део постављених циљева за припрему године титуле, програмски лук Калеидоскоп културе јача људе и процесе, који стварају просторе и програме, односно трајне легате пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.