Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
конкурси European Capital of Culture

Објављено:

01/12/2020
Покренути конкурси за културне и уметничке програме пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”
01/12/2020

У циљу обогаћивања културног и уметничког програма у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” који ће бити реализован у години титуле, тј. 2022. године, те подстицања укључивања локалне и националне сцене у културни пројекат од националног значаја, од данас, па до краја децембра, биће расписана четири конкурса за укупно осам програмских лукова пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Рок за пријаву за све конкурсе је понедељак, 1. фебруар, док пријаве за први конкурс, за програмске лукове „Дунавско море” и „Тврђава мира” почињу данас, 1. децембра. У наредне три недеље биће расписани и конкурси за програмске лукове „Хероине” и „Сеобе” (8. децембра), „Друга Европа” и „Калеидоскоп културе” (15. децембра), као и „Дочек” и „Будућност Европе” (22. децембра), а све информације о пропозицијама, роковима, потребној документацији и осталим детаљима у вези са конкурсима биће доступне на званичној интернет страници (сегмент: Јавни позиви) пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

конкурси

Пројекти са којима се аплицира на конкурсе морају у основи бити јавни, културни и уметнички програми, који су у складу са програмским концептом и уметничком визијом „За нове мостове”, које је развила Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

На конкурсима могу учествовати: установе културе чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина Војводина или јединица локалне самоуправе, односно правна лица која обезбеђују средства за обављање послова и остваривање циљева из наведених извора, као и правна лица, удружења и други правни субјекти са седиштем на територији Републике Србије регистровани за обављање делатности из области културе и уметничког стваралаштва, друге невладине организације из области културе, као и оне регистроване за обављање научно-образовне делатности. Предложени пројекти морају бити реализовани на територији Града Новог Сада и „Зоне 021” (општине Ириг, Беочин и Сремски Карловци). У изузетним случајевима финални програм може бити реализован и у другим местима. Главни програми и активности у оквиру пројекта морају бити видљиви и реализовани током 2022. године.

Уметнички концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” базиран је на основним вредностима Европске уније, као што су људска права, мултикултуралност, интеркултурни дијалог, заштита животне средине, култура мира, друштвена инклузија. Повезујући их са историјом, културом и идентитетом Новог Сада дефинисана су четири програмска моста, а неки од њих симболично су названи по постојећим новосадским мостовима, односно према вредностима које град жели да ојача и додатно развије у контексту евроинтеграција. То су мостови: „Слобода”, „Дуга”, „Нада” и „Љубав”.

Програмски мостови су подељени на специфичне тематске целине, такозване програмске лукове – „Дочек”, „Друга Европа”, „Сеобе”, „Тврђава мира”, „Будућност Европе”, „Хероине”, „Дунавско море” и „Калеидоскоп културе”. Ови лукови ће у години титуле бити презентовани у унапред дефинисаним временским интервалима кроз реализацију пројеката из Апликационе књиге, а циљ покренутих конкурса је допуна програма из Апликационе књиге кроз укључивање локалне и националне сцене.

Као део стратегије развоја културе Новог Сада до 2026. године, али и као део постављених циљева за припрему године титуле, нови конкурси Фондације „Нови Сад – Европска престонице културе” представљају наставак грађења „нових мостова” у коме људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.