Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/08/2022
Нова пристаништа културе у околини Новог Сада
03/08/2022

Сремски Карловци, Сремска Каменица, Ириг, Черевић, Баноштор и Нови Раковац места су која ће током читавог врелог августа бити центри уметничких програма Европске престонице културе и програмског лука Дунавско море.

Прва станица биће Баноштор где ће се одржати манифестација „Велика слама” која ће спојити гостујуће уметнике  и уметнице и студенте и студенткиње Академије уметности у Новом Саду, на челу с осијечким уметником Николом Фалером. Монументалне скулптуре од сламе, високе три метра, представиће птице, коње, цвеће — флору и фауну дунавскоравничарског краја. Скулптуре ће настајати током шест дана радионица, а најатрактивнији део програма очекује нас 7. августа, када се скулптуре спаљују по узору на древни ритуал у знак захвалности за жетвене плодове.

Дунавским морем пловиће и познати словеначки кантаутор Роберт Пешут, познатији као Magnifico, ди-џеј Killo Killo, истарска група Густафи, мађарски Pannonia Allstars Ska Orchestra и француски La Caravane Passe, и то у оквиру Дунавског културног фестивала који ће се 13. августа у предивном амбијенту дворишта палате Илион у Сремским Карловцима одржати први пут. Акценат ће бити на оригиналној, ауторској музици која је својом жанровском мешавином, забавним карактером и виртуозном изведбом пробила све границе и успела да од ових, наизглед локалних хероја, направи светски препознате уметнике.

Врхунац Дунавског мора биће концерт Тамбурашке филхармоније 21. августа на Тргу слободе, која ће први пут окупити 200 учесника и учесница из 11 земаља и за крај потцртати шароликост дунавских земаља, тоновима по којима је тамбурица препознатљива у Европи и свету.

Чињеницу да Дунав често видимо и као метафору савременог стваралаштва, савремене уметничке праксе у најлепшим пределима око Новог Сада, потврдиће аутори и ауторке из земаља дунавског тока, окупљени око пројекта „Изван центра” који ће посетиоци и посетитељке имати прилику да доживе кроз четири изложбе, три уметничка догађаја и разноврстан едукативни програм.

Децентрализовани културни садржај који тематизује наслеђе Дунавског региона огледа се у пројектима као што је Open village, који се бави нематеријалним наслеђем сеоских заједница. Ова изложба ће бити отворена у Српској читаоници у Иригу и обухватиће фотографије и видео-приче 50 житеља и житељки Хопова, који ће представити прошлост, али и лични доживљај овог места. Фотографије и видео-приче ће истаћи предности и мане живота ван града, у природи, а дотаћи ће се и бављењем пчеларством, воћарством, винарством.

Сремски Карловци, Нови Сад, Ириг, Каћ и Футог, до 20. августа публици ће пружити уживање у „Зеленом биоскопу”, новом пројекту филмског фестивала „Слободна зона” који ће „озеленети” паркове и тргове ових места.

Друга половина августа резервисана је и за „Карловци филм фестивал” који ће се по традицији одржати на Душковом видиковцу у Сремским Карловцима.

Више од 620 уметника и уметница, кроз готово 160 догађаја који тематизују и у фокус стављају заштиту животне средине, до 21. августа понудиће призоре експерименталних будућности Дунава, управо на његовим обалама, кроз програмски лук Дунавско море.

Фото: Јелена Ивановић, Томо Брејц, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.