Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

03/08/2022
Nova pristaništa kulture u okolini Novog Sada
03/08/2022

Sremski Karlovci, Sremska Kamenica, Irig, Čerević, Banoštor i Novi Rakovac mesta su koja će tokom čitavog vrelog avgusta biti centri umetničkih programa Evropske prestonice kulture i programskog luka Dunavsko more.

Prva stanica biće Banoštor gde će se održati manifestacija „Velika slama” koja će spojiti gostujuće umetnike  i umetnice i studente i studentkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, na čelu s osiječkim umetnikom Nikolom Falerom. Monumentalne skulpture od slame, visoke tri metra, predstaviće ptice, konje, cveće — floru i faunu dunavskoravničarskog kraja. Skulpture će nastajati tokom šest dana radionica, a najatraktivniji deo programa očekuje nas 7. avgusta, kada se skulpture spaljuju po uzoru na drevni ritual u znak zahvalnosti za žetvene plodove.

Dunavskim morem ploviće i poznati slovenački kantautor Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, di-džej Killo Killo, istarska grupa Gustafi, mađarski Pannonia Allstars Ska Orchestra i francuski La Caravane Passe, i to u okviru Dunavskog kulturnog festivala koji će se 13. avgusta u predivnom ambijentu dvorišta palate Ilion u Sremskim Karlovcima održati prvi put. Akcenat će biti na originalnoj, autorskoj muzici koja je svojom žanrovskom mešavinom, zabavnim karakterom i virtuoznom izvedbom probila sve granice i uspela da od ovih, naizgled lokalnih heroja, napravi svetski prepoznate umetnike.

Vrhunac Dunavskog mora biće koncert Tamburaške filharmonije 21. avgusta na Trgu slobode, koja će prvi put okupiti 200 učesnika i učesnica iz 11 zemalja i za kraj potcrtati šarolikost dunavskih zemalja, tonovima po kojima je tamburica prepoznatljiva u Evropi i svetu.

Činjenicu da Dunav često vidimo i kao metaforu savremenog stvaralaštva, savremene umetničke prakse u najlepšim predelima oko Novog Sada, potvrdiće autori i autorke iz zemalja dunavskog toka, okupljeni oko projekta „Izvan centra” koji će posetioci i posetiteljke imati priliku da dožive kroz četiri izložbe, tri umetnička događaja i raznovrstan edukativni program.

Decentralizovani kulturni sadržaj koji tematizuje nasleđe Dunavskog regiona ogleda se u projektima kao što je Open village, koji se bavi nematerijalnim nasleđem seoskih zajednica. Ova izložba će biti otvorena u Srpskoj čitaonici u Irigu i obuhvatiće fotografije i video-priče 50 žitelja i žiteljki Hopova, koji će predstaviti prošlost, ali i lični doživljaj ovog mesta. Fotografije i video-priče će istaći prednosti i mane života van grada, u prirodi, a dotaći će se i bavljenjem pčelarstvom, voćarstvom, vinarstvom.

Sremski Karlovci, Novi Sad, Irig, Kać i Futog, do 20. avgusta publici će pružiti uživanje u „Zelenom bioskopu”, novom projektu filmskog festivala „Slobodna zona” koji će „ozeleneti” parkove i trgove ovih mesta.

Druga polovina avgusta rezervisana je i za „Karlovci film festival” koji će se po tradiciji održati na Duškovom vidikovcu u Sremskim Karlovcima.

Više od 620 umetnika i umetnica, kroz gotovo 160 događaja koji tematizuju i u fokus stavljaju zaštitu životne sredine, do 21. avgusta ponudiće prizore eksperimentalnih budućnosti Dunava, upravo na njegovim obalama, kroz programski luk Dunavsko more.

Foto: Jelena Ivanović, Tomo Brejc, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.