Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/11/2016
Култура и мода: Заједно за Нови Сад 2021
05/11/2016

На конференцији за штампу која је одржана у Градској кући поводом овогодишњег издања Serbia Fashion Week, о сарадњи која је успостављена између тима Нови Сад 2021 и SFW, говорио је програмски директор пројекта Нови Сад 2021 проф. др Момчило Бајац. Он је подсетио да је ова највећа регионална модна манифестација од самог почетка подржавала и својим креативним идејама учествовала у програмском делу обе Апликације Новог Сада за титулу Европске престонице културе 2021. Енергија и готово невероватан успех SFW који су постигнути за само три године, сигурно ће бити значајни за квалитет и успех програма ,,За нове мостове“. Serbia Fashion Week ће кроз нове атрактивне и креативне пројекте покушати домаћим и страним посетиоцима да покаже везу моде и актуелних социјалних тема, улогу моде у времену рата и мира, значају моде за европско културно наслеђе и сл. Са већ успостављеним партнерствима и контактима широм Европе и света, SFW ће сигурно оснажити европску димензију пројекта Нови Сад 2021 и обезбедити гостовање реномираних европских и светских уметника из света моде али и шире, као што је то већ ове године једна од четири највећа имена из света моде, Ана Фенди.

momcilo-bajac-1
Члан Градског већа за културу Далибор Рожић и Програмски директор пројекта Нови Сад 2021 Момчило Бајац

 

Госпођа Светлана Хорват, председседница Националне Коморе за Моду Србије и председник Serbia Fashion Week-а, рекла је да је од самога почетка веровала у успех пројекта Нови Сад 2021. Због тога је решила да два месеца пре одлуке о носиоцу титуле ЕПК 2021, овогодишњи SFW посвети граду Новом Саду, а у промоцију је кренула са слоганом и свим обележијима Новог Сада као европске престонице културе 2021. Сви присутни су могли и лично да се увере у то кроз промо-спот који је приказан на видео скрину у Градској кући.

svetlana-horvat-predsednik-serbia-fashion-week
Светлана Хорват, председседница Националне Коморе за Моду Србије и председник Serbia Fashion Week

 

Програмски директор Момчило Бајац је нагласио да се модна индустрија показала као једна од најзначајнијих грана креативних индустрија јер пружа највише могућности за ангажовање широког спектра креативних занимања и професија, поготово младих људи. Кроз пројекте у оквиру програма Нови Сад 2021, мноштво младих и кративних људи из Новог Сада и Србије добиће шансу да искажу своју креативност и таленат, али и да развију предузетнички дух како би пројектовали своју будућност у родном граду и Србији.

press_sfw_011116_092

Он је такође констатовано да је поред недвосмислене подршке Градоначелника Милоша Вучевића и надлежних градских већа, током кандидатуре изграђен и неопходан институционални оквир као предуслов за успешну реализацију пројекта Нови Сад 2021 и сектора креативних индистрија где спада и мода, а то су Стратегије културног развоја града Новог Сада 2016-2026, као и Акциони план за развој креативних индустрија града Новог Сада.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.