Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ks liman

Објављено:

13/08/2021
У Културној станици Лиман почиње са радом Омладински центар
13/08/2021

На Међународни дан младих, 12. августа, у Културној станици Лиман у Креативном дистрикту симболично је отворен Омладински центар ОПЕНС.

Омладински центар ОПЕНС, којим ће управљати млади, почео је са радом у Културној станици Лиман, која припада мрежи културних станица у Новом Саду, као део пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

„Мрежа културних станица, развијена у оквиру пројекта Нови Сад – Европска престоница културе, темељи се на принципу заједништва, у ком сваки од тих простора чува свој идентитет. Међутим, значај мреже културних станица не треба посматрати само на локалном нивоу, већ треба гледати и ширу слику, а то је управо чињеница да ови простори већ доприносе и другим привредним грана, као што је туризам, чак и упркос пандемији која нас је задесила”, рекао је Немања Миленковић, директор Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”.

Омладински центар ОПЕНС представља резултат заједничког 20-годишњег континуираног рада и сарадње младих, њихових удружења и Града Новог Сада на унапређењу положаја младих, а који је препознат и награђен престижном титулом Омладинске престонице Европе Нови Сад 2019 – ОПЕНС.

„Идеја је да имамо мултифункиционални, наменски простор за младе, који ради по унапред дефинисаним стандардима, а по принципу one stop shop методологије. Простор у коме се може реализовати неколико активности истовремено, који је технички опремљен, а у коме раде омладински радници и активисти, простор који је отворен и приступачан за све. Место где су сви добродошли, али и место које је спрено да изађе ван својих оквира, којим управљају омладинске организације и организације за младе, млади у партнерству са доносиоцима одлука. То је заправо идеја којој стремимо преко 20 година“, изјавио је Вукашин Гроздановић, координатор Омладинског савеза удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС“.

После обраћања Вукашина Гроздановића и Немање Миленковића уследила је симулација радног дана у Омладинском центру ОПЕНС, где су сви присутни имали прилику да се упознају са представницима омладинских организација, организацијама за младе и институцијама културе и њиховим програмима.

„Ово је простор који ћемо ми, као Савез студената Медицинског факултета радо користити за подизање свести о значају оралне хигијене, као и разговорима о другим здравим животним стиловима. Ово је прилика да се дружимо, учимо једни од других и умрежавамо се, како бисмо сви заједно, побољшали положај младих у друштву“, додао је Милош Бугарчић, испред Савеза студената Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду.

Вече је употпунио богат музички програм и наступи бендова Буч Кесиди, Три капљице, као и ди-џејa Miles High.

Догађај је реализован у складу са важећим епидемиолошким мерама које су тренутно на снази на територији Републике Србије.

Фото: В. Величковић

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.