Претрага
Close this search box.
ks liman

Objavljeno:

13/08/2021
U Kulturnoj stanici Liman počinje sa radom Omladinski centar
13/08/2021

Na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta, u Kulturnoj stanici Liman u Kreativnom distriktu simbolično je otvoren Omladinski centar OPENS.

Omladinski centar OPENS, kojim će upravljati mladi, počeo je sa radom u Kulturnoj stanici Liman, koja pripada mreži kulturnih stanica u Novom Sadu, kao deo projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Mreža kulturnih stanica, razvijena u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, temelji se na principu zajedništva, u kom svaki od tih prostora čuva svoj identitet. Međutim, značaj mreže kulturnih stanica ne treba posmatrati samo na lokalnom nivou, već treba gledati i širu sliku, a to je upravo činjenica da ovi prostori već doprinose i drugim privrednim grana, kao što je turizam, čak i uprkos pandemiji koja nas je zadesila”, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Omladinski centar OPENS predstavlja rezultat zajedničkog 20-godišnjeg kontinuiranog rada i saradnje mladih, njihovih udruženja i Grada Novog Sada na unapređenju položaja mladih, a koji je prepoznat i nagrađen prestižnom titulom Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS.

„Ideja je da imamo multifunkicionalni, namenski prostor za mlade, koji radi po unapred definisanim standardima, a po principu one stop shop metodologije. Prostor u kome se može realizovati nekoliko aktivnosti istovremeno, koji je tehnički opremljen, a u kome rade omladinski radnici i aktivisti, prostor koji je otvoren i pristupačan za sve. Mesto gde su svi dobrodošli, ali i mesto koje je spreno da izađe van svojih okvira, kojim upravljaju omladinske organizacije i organizacije za mlade, mladi u partnerstvu sa donosiocima odluka. To je zapravo ideja kojoj stremimo preko 20 godina“, izjavio je Vukašin Grozdanović, koordinator Omladinskog saveza udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“.

Posle obraćanja Vukašina Grozdanovića i Nemanje Milenkovića usledila je simulacija radnog dana u Omladinskom centru OPENS, gde su svi prisutni imali priliku da se upoznaju sa predstavnicima omladinskih organizacija, organizacijama za mlade i institucijama kulture i njihovim programima.

„Ovo je prostor koji ćemo mi, kao Savez studenata Medicinskog fakulteta rado koristiti za podizanje svesti o značaju oralne higijene, kao i razgovorima o drugim zdravim životnim stilovima. Ovo je prilika da se družimo, učimo jedni od drugih i umrežavamo se, kako bismo svi zajedno, poboljšali položaj mladih u društvu“, dodao je Miloš Bugarčić, ispred Saveza studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Veče je upotpunio bogat muzički program i nastupi bendova Buč Kesidi, Tri kapljice, kao i DJ Miles High.

Događaj je realizovan u skladu sa važećim epidemiološkim merama koje su trenutno na snazi na teritoriji Republike Srbije.

Foto: V. Veličković

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.