Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Link It, Mark It

Објављено:

10/05/2021
Повежи, обележи: Јавна дискусија о друштвеном феномену глобалних миграција
10/05/2021

У оквиру пројекта „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“ Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) организује четврту онлајн јавну дискусију у петак 14. маја у 19 часова.

повежи обележи

Модератор дискусије биће концептуални и визуелни уметник, менаџер и истраживач у култури, Игор Фридрих Петковић, а уз њега учествоваће и бројни други уметници. Јавна онлајн дискусија биће доступна на Јутјубу и Фејсбуку

Уз преиспитивање друштвених догађања и њиховог утицаја на уметничко стваралаштво, јавном дискусијом отвара се тема глобалних миграција данас и питања кршења људских права миграната и чланова њихових породица, угрожавања живота или физичког интегритета, проблематике бекства из матичне земље услед тамошњих ратних сукоба и економске несигурности, као и питање рефлексије тих збивања на савремену уметност.

Пројекат „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“ преиспитује друштвене феномене глобалних миграција и њихове ефекте на стваралачке праксе уметника који су емигрирали и били у статусима азиланата. Јавна дискусија представиће један део овог уметничког истраживања и рада, док ће крајњи резултат ове уметничке сарадње бити представљен на изложби у години када ће Нови Сад понети титулу Европска престоница културе односно 2022.

Тематска релација пројекта је садржана у термину ИЗБРИСАН, у коме су заступљени репресивни облици, селекције према различитим националним, верским и другим облицима припадања. У том смислу тематски оквир паралелно говори о изгубљеним идентитетима и изгубљеним генерацијама. То су генерације које су изгубиле место боравка, посао, имовину, држављанство, основна права.

Пројекат „Link It, Mark It (Повежи, обележи)“ реализује Савез удружења ликовних уметника Војводине уз подршку пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, у оквиру програмског лука Сеобе, Градске управе за културу Града Новог Сада и Фондације за отворено друштво, Србија.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.