Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
лудвиг и жанет Ludwig and Jeannette

Објављено:

24/10/2020
„Лудвиг и Жанет“ у Еђшегу: 250 година од рођења музичког генија
24/10/2020

„И након више од два века Бетовен је међу нама сад и овде. Један од највећих музичких генија наше цивилизације је уједно и један од нас, људско биће које трага за извором којим би нахранио свој дух“ каже сопранисткиња Љиљана Лишковић, која стоји иза пројекта „Лудвиг и Жанет“. Тај пројекат биће реализован у уторак, 27. октобра, од 19 сати и 30 минута, у Културној станици Еђшег.

У години у којој се обележава два и по века од рођења великог композитора Лудвига ван Бетовена, публика ће имати прилику да ужива у музици једног од највећих генија, али на нешто другачији, иновативан начин. Наиме, сопранисткиња Љиљана Лишковић и пијанисткиња Александра Ракић преузеће улоге славног композитора и његове највеће љубави, Јохане Жанет ван Хорват, и изводити најрепрезентативније концертне и оперске арије за сопран.

„Његова младалачка љубав према Јохани ван Хорнат, званој Жанет инспирисала нас је да се осврнемо и на Бетовена као човека који као и свако од нас трага за љубављу, али и на монументалног композитора кроз чију музику трасцендира чудо живота, због чега нас његова музика тако снажно подсећа на нашу људскост, али и на то да смо део нечег много већег, универзалног, нечег вредног и прелепог и да то морамо препознавати, вредновати и чувати увек, и сада и овде, у овим изазовним временима“ рекла је Лишковић.

Осим музичког дела, концерт ће обухватити и говорне инсерте којима ће бити представљени сегменти композиторовог живота, а које ће говорити глумац Аца Лазин.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Пројекат „Лудвиг и Жанет” један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.