cultural stations

Објављено:

02/11/2020
Нови сајт културних станица: Агрегатор културних догађаја широм Новог Сада
02/11/2020

Нови простори за културу у Новом Саду – културне станице имају и нови сајт: kulturnestanice.rs који ће на једном месту обухватити све информације о бројним уметничким и културним програмима широм града, пружајући тако бољи увид актерима културне сцене, али и публици, у капацитете ових креативних и аутентичних простора

Нови сајт обухвата мрежу од, за сада, осам културних станица, које су у претходном периоду, упркос пандемији, поставиле нове стандарде у продукцији догађаја и креирању нове публике, подижући капацитет локалне сцене.

„Ово је још један процес који можда делује једноставно, али заправо је веома важна карика у мрежи културних станица, коју смо представили у јуну ове године, као јединствени модел културе у овом делу Европе, и то не само због промоције тих истих простора. Ово је утолико важније јер сада на једном месту имамо преглед читаве мреже, која представља мост између грађана, уметника, организација и установа културе. На тај начин актерима локалне културне сцене, али и организацијама и уметницима ван Новог Сада, омогућен је бољи приступ и увид у могућности које су им отворене за реализацију њихових садржаја. Исто тако, крајњи корисници, односно публика, сада могу да се информишу о догађајима у различитим деловима нашег града и ван њега, што је опет нови сегмент децентрализације културе. Тако процеси којима се стварају нови легати постају видљиви”, рекао је директор „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Нови сајт пружа прилику свакоме да учествује у креирању културне сцене града и буде њен активни чинилац, једноставним попуњавањем контакт форме за реализацију програма која ће стизати до тимова културних станица, а који ће даље, на основу попуњености капацитета, квалитета и прилагођености садржаја, понудити термине за одржавање догађаја предлагачима.

Већ током прве две године постојања културних станица у Новом Саду, реализовано је више од 3000 догађаја, уз готово 200 хиљада посетилаца и око 3000 уметника, а остварена је сарадња са скоро 700 организација и културних установа. Само од јуна до августа, програми пројекта „Уметници.Сад!”, реализованог у оквиру мреже културних станица као подршка локалној сцени, где се представило око 300 новосадских уметника, стигли су чак до 170 хиљада људи на друштвеним мрежама. Готово 70 одсто догађаја овогодишњег, трећег Калеидоскопа културе, било је управо у различитим културним станицама широм града.

Мрежа културних станица настала је као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, стварајући кроз нове навике нову публику и нову слику културне сцене града. Са идејом да се стари, напуштени и небезбедни простори у граду ревитализују и добију нову намену, чувајући богато културно наслеђе, Свилара је обновљена после готово 200 година и наставља са производњом, и то културних садржаја, док је Еђшег после једног века постао ново место за културне приче. На простору Великог Лимана, који се такође обнавља после 100 година, сада је Културна станица Опенс, центар омладинског стваралаштва. Културна станица Млин, осим што чува наслеђе радничког краја Новог Сада, данас је на услузи најмлађима и њиховим жељама. На ободу града, Културна станица Барка је нови центар културних дешавања на простору Клисе, док је ван Новог Сада Културна станица Буковац постала идеално место за бег из градске гужве, а Културна станица Руменка унапређује досадашњи рад истоименог културног центра, повезујући традицију и модерно стваралаштво. Као јединствена културна станица на точковима, Караван је атракција која доноси културне садржаје у све делове града.

Све информације, осим на новом сајту: kulturnestanice.rs, биће доступне и на званичним Фејсбук и Инстаграм страницама културних станица.

Такође, из културних станица подсећају да је неопходно поштовање свих епидемиолошких мера, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.