Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/12/2020
140 година одрастамо уз Невен: Обележавање јубилеја у КС Млин
14/12/2020

Поводом обележавања 140 година од покретања најстаријег листа за децу на ћирилици у Србији „Невен“ у Културној станици Млин 14. децембра, у 11 часова, биће отворена изложба „НЕВЕН – првих 140 година“. Изложба ће трајати све до 17. децембра уз поштовање свих епидемиолошких мера, а биће отворена за јавност од 11 до 15 часова.

Изложба ће бити интересантан приказ развоја овог листа, од првих насловних страна, који је „растао“ баш као што су уз њега одрастале многе генерације.

„Невен је одрастао уз децу, а деца су одрастала уз Невен. Невен је драгуљ наше културне баштине. Наша идеја за наредни период је да га заправо прилагодимо данашњој деци, тако што ћемо га понудити у дигиталном формату. То не значи да ће он на било који начин свој формат променити, него да ће бити доступнији“, рекла је уредница часописа „Невен“, Јелена Допуђ.

Поред изложбе, биће промовисан и часопис „Мали Невен“, који се као засебно издање појавио 1983. године, док је пре тога излазио као подлистак „Невена“, фокусирајући се на децу предшколског и основношколског узраста.

„Наш план за будућност је да „Мали Невен“ никад не одрасте, да допре до што више деце и да нам управо они помогну да развијемо нове приче и рубрике. Због тога нам је јако драго да су Град и Градска управа за културу, као и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ препознали значај овог часописа, који је јако битан за одрастање наше деце и што сви заједно сада доприносимо континуитету листа“, рекла је уредница часописа „Мали Невен“, Ивана Ђукић.

Од ове године, права издавања часописа „Невен“ и „Мали Невен“ пренета су са Дневник АД Нови Сад на Новосадски дечији културни центар, који је и припремио целу изложбу, али и специјално издање часописа на 48 страница.

„За нас је то један велики изазов и одговорност, али и посебна част, јер је часопис са дугогодишњом традицијом сада дошао кући. Дошао је међу своју публику, међу најмлађе, у институцију која се бави културом и образовањем деце, која негује и приказује дечије стваралаштво и стваралаштво за децу“, рекла је директорка Новосадског дечијег културног центра, Александра Лукић.

„Невен“ ће од сада излазити двомесечно под окриљем Новосадског дечијег културног центра, као стручна литература за децу, уз мноштво пропратних литерарних и ликовних програма. Наставиће плодотворну сарадњу са међународним фестивалом деце песника у Савином селу, као и са свим основним школама широм Србије.

Часопис „Невен“ давне 1880. године основао је Јован Јовановић Змај, а први број изашао је у штампарији Арсе Пајевића у Новом Саду.

Културна станица Млин део је мреже културних станица покренутих у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима и држе растојање. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.