Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
opens

Објављено:

24/03/2021
Културна станица ОПЕНС истакнута као добар архитектонски пример
24/03/2021

Културна станица ОПЕНС представљена је као добар пример савремене архитектуре у Војводини на гостујућој изложби у Љубљани, која је део велике традиционалне бијеналне изложбе Друштва архитеката Љубљане под називом „Архитектура инвентура 2018 – 2020“.

Културна станица ОПЕНС нашла се међу седам истакнутих архитектонских примера из Војводине, реализованих у последње две године, а избор је, на позив Друштва архитеката Љубљане, начинио словеначко-српски архитекта и селектор, Андреј Стреховец, члан управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС).

Културна станица ОПЕНС део је мреже од, за сада, осам културних станица широм Новог Сада и његове околине, јединственог модела културе у овом делу Европе, насталог у оквиру пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“.

Та културна станица налази се у оквиру будућег Креативног дистрикта на простору Великог Лимана, који ће бити центар савременог стваралаштва у Новом Саду, у којем је публика први пут, од како су почели радови, имала прилике да осети атмосферу културних догађаја у оквиру прошлогодишњег „Калеидоскопа културе“, док је унутрашњност појединих објеката, па тако и КС ОПЕНС, била представљена у оквиру првог онлајн Дочека.

Сама Културна станица ОПЕНС је и поред тога већ била коришћена за поједине догађаје и конференције, а у будућности она ће бити кључни простор за омладинске организације и њихове активности.

На изложби у Љубљани, поред КС ОПЕНС, као добри примери савремене архитектуре у Војводини нашли су се и нова зграда Радио-телевизије Војводине, Научно-технолошки парк Универзитета у Новом Саду, House VU, Креативни центар ПРОСТОР, Болманска – вишепородична стамбена зграда, Стамбена и пословна зграда Ф57, ДаНС магазин. Изложба траје до 11. априла.

опенс

 

Фото: Влада Величковић, НС ЕПК

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.