Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
проза

Објављено:

29/07/2020
Критичко представљање младе новосадске прозе
29/07/2020

Ко су млади новосадски прозни књижевници, где је њихово место у оквиру савремених прозних тенденција и на који начин на њих утиче књижевно наслеђе ранијих епоха – теме су књижевне вечери која ће бити одржана данас, 29. јула у Културној станици ОПЕНС.

Публика разговор може да прати онлајн на званичној Фејсбук страници Културних станица од 19 часова, у оквиру пројекта „Уметници.Сад!”.

Драган Бабић, књижевни критичар, есејиста и члан жирија неколико награда, прати савремену прозу неколико година, са посебним освртом на стваралаштво своје генерације, односно ауторе који припадају корпусу нове младе сцене, представљајући их у релеватним медијима, књижевним часописима, на књижевним вечерима и на фестивалима. На Јавном позиву у оквиру пројекта „Уметници.Сад!” иницирао је књижевно вече са фокусом на младе ауторе, те актуелне тенденције прозног стваралаштва данашњице.

„Новосадска проза је одувек имала високе аспирације, и то је било евидентно током целог XX века, а слична стремљења присутна су и данас. Новосадски прозаисти имају шта да поруче данашњим читаоцима и могу да ступе у контакт са њима, а управо је тај међусобно подстицајан однос кључ напретка савремене књижевне продукције. Млада новосадска сцена је данас врло жива, креативна и, пре свега, квалитетна”, тврди Бабић.

проза

У разговору ће учествовати двоје писаца генерације осамдесетих, Душан Вејновић и Андреа Попов Милетић, и они ће са публиком поделити своја искуства писања, објављивања, награђивања и сарадње са различитим часописима и издавачким кућама. Уз то, биће речи о прози коју стварају и други представници младе новосадске прозне сцене, међу којима су, између осталих, Бојан Кривокапић, Соња Веселиновић, Ђорђе Мајсторовић, Милан Ковачевић, Горан Сегединац и други.

„Нажалост, одређен број писаца који заслужују прилику да се представе публици и даље остају без могућности тог представљања, и због тога је битно омогућити што већем броју стваралаца да дође до своје публике, и обрнуто. На овој књижевној вечери публика ће моћи да се укључи и изрази своје виђење младе новосадске прозе данас, као и да разговара са ауторима о свим питањима које сматра важнима”, појашњава Драган.

Јавни позив културних станица

Пројекат је замишљен као почетак будућих организованих појављивања поменутих аутора и других новосадских писаца млађе генерације, као и њихово повезивање у један нови и чвршћи контекст.

„Пројекат ‘Уметници.Сад!’ је, изнад свега, подстицајан за појединце који стварају на простору Новог Сада и наступају индивидуално или у мањим групама, дајући им могућност да свој рад учине јавним и представе се публици. Стога је он важан за развој новосадске прозне сцене и њене будућности јер би могао да повеже засебне уметнике и ствараоце у једну нерформалну, али кохерентну уметничку групу”, каже Бабић истичући важност титуле Европске престонице културе за новосадске ауторе.

„Титула може да представи новосадску књижевну сцену ширем аудиторијуму на националном и глобалном плану, доказујући вредност и књижевну релевантност аутора који делују на простору Новог Сада. Такође, програми у оквиру Европске престонице културе ће и новосадску публику подсетити на уметнички капацитет и потенцијал локалних аутора, напослетку је анимирајући да се и сама укључи у програме.”

Ово књижевно вече једно је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!” Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, чији је циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.