Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
квиз

Објављено:

04/12/2020
Новосадски волонтери учесници међународног квиза поводом Дана волонтера
04/12/2020

Поводом Међународног дана волонтера, 5. децембра, биће организован онлајн квиз који ће окупити 80 волонтера из 15 европских земаља, па тако и чланове Новосадског волонтерског сервиса. Квиз почиње у 16 часова, на Zoom платформи, а биће доступан свима на Фејсбук страници ECoC Volunteer Coordinators Network.

квиз

Међународни волонтерски тимови одговараће на питања о познавању градова – престоница културе и опште културе. Тим из Новог Сада чиниће 10 волонтера.

Квиз је резултат заједничког рада чланова неформалне мреже коју су почетком године покренули координатори волонтерских програма из 18 бивших, садашњих и будућих престоница културе, што је Новосадском волонтерском сервису дало европску димензију. Претходно су у оквиру неформалне мреже координатора покренута два пројекта – Share your story, у оквиру чега су волонтери из различитих крајева Европе поделили своје волонтерско искуство и Discover my city, где су волонтери били водичи кроз своју Европску престоницу културе.

Новосадски волонтерски сервис за прве две године постојања учествовао је на 145 различитих активности, да би ове године, одиграо кључну улогу у пружању помоћи и подршке суграђанима у борби са пандемијом коронавируса, остваривши скоро 4000 волонтерских сати. За тај труд и рад добили су Октобарску награду, а њихов координатор, Војислав Пркосовачки истиче да Нови Сад може бити добар пример волонтерског менаџмента:

„Пример системског рада у Новом Саду је пример да је могуће подићи квалитет рада са волонтерима, покренути процесе унапређивања разумевања улоге волонтера и укључивање различитих организација, институција, формалних и неформалних група у рад са волонтерима и подршке њиховом раду. Осим овога, морамо указати на оно што још није урађено, а важно је за даљи развој подршке волонтерским активностима. Неопходно је да се даље ради на изменама и допунама законске регулативе која дефинише волонтирање у земљи, важно је да радимо на умрежавању организација које раде са волонтерима првенствено на локалном нивоу и константно радити на промоцији активног учешћа и позитивних ефеката волонтирања на појединце и друштво“, рекао је Пркосовачки и додао да је потребно упутити велику захвалност волонтерима у години која се завршава и енергији коју су уложили упркос свим изазовима које нас окружују.

Новосадски волонтерски сервис покренут је заједничком иницијативом Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Омладинске престонице Европе Нови Сад – ОПЕНС, у септембру 2017. године. У бази је данас чак 1657 регистрованих волонтера.

Међународни дан волонтера утврђен је на седници Генералне Скупштине Уједињених нација и обележава се од 1985. године.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.