Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/06/2022
„Мефисто” у копродукцији ЕПК и СНП затвара сезону у најстаријем театру
25/06/2022

Први пут на сцени Српског народног позоришта, један од најзначајнијих редитеља у региону, Харис Пашовић, поставиће драмску представу „Мефисто”, по роману Клауса Мана. Представа је један од најзначајнијих пројеката Новог Сада као Европске престонице културе, у оквиру програмског лука Тврђава мира, а управо овим значајним уметничким подухватом биће спуштена завеса на величанствену 161. сезону најстаријег националног театра. Представа „Мефисто”, која ће бити изведена 12. и 14. јула, окупиће преко 40 актера и актерки, уз великана и великанку српског глумишта – Мирјану Карановић и Миодрага Кривокапића, који ће након 30 година поново бити на сцени Српског народног позоришта, раме уз раме са младим Аљошом Ђидићем у главној улози, првакињом Драме овог позоришта, Горданом Ђурђевић Димић, и многим другима члановима и чланицама ансамбла.

„Велика је, за мене, част и радост радити у граду у ком сам уметнички формиран, где сам завршио Академију, али је и посебна част радити у најстаријој позоришној инсититуцији на Балкану, са заиста сјајним уметничким ансамблом”, истиче редитељ, Харис Пашовић.

Представа „Мефисто” део је програмског лука Тврђава мира Европске престонице културе, који ће се током јуна и јула кроз теорију и ангажовану уметност бавити промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење.

„Позоришни спектакл у уметничком и продукцијском смислу који се не сме пропустити и који доликује години титуле Европске престонице културе. Аутентичност овог дела никада никога не оставља равнодушним. Штавише, уверен сам да ће, захваљујући највећим регионалним уметничким именима европског калибра у најстаријем националном театру, ово бити представа која се памти”, објашњава директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Сјајна сезона Српског народног позоришта започета спектакуларном опером „Аида” под отвореним небом, уз 12 премијераних изведби, два нова фестивала, и небројено позоришних награда, завршиће се овим специфичним пројектом, који обухвата импозантне поделе, велики ансамбл, актуелну тематику и значајну копродукцију.

„Огроман је изазов у оваквом тренутку поставити једну тако велику и сложену продукцију какву захтева наш „Мефисто”. Више је разлога да се у тај изазов упустимо. За мене је можда најважнији то што спајамо генерације, ону која је са Харисом Пашовичем основала Промену, театар који је својевремено био покретач нечег новог у театарском животу бивше Југославије, и генерацију младих глумаца која је такође преко обновљеног театра Промена скренула пажњу на себе и почела да мења театар у Србији”, објаснио је директор Драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић.

Поред глумаца Мирјане Карановић и Миодрага Кривокапића, који ће након више од три деценије поново играти на сцени најстаријег српског театра, ту је и сјајан ансамбл Српског народног позоришта: Гордана Ђурђевић Димић, Лидија Стевановић, Сања Ристић Крајнов, Страхиња Блажић, Драгиња Вогањац, Миа Симоновић, Душан Вукашиновић, Стефан Вукић, Милица Грујичић, Димитрије Динић, Аљоша Ђидић, Вукашин Ранђеловић, Марко Савковић, Лазар Јованов, Гордана Каменаровић, Милорад Капор, Милош Лазић, Алиса Лацко, Тијана Максимовић, Пеђа Марјановић, Бојана Милановић, Мина Павлица и други.

Драматуршкиње су Александра Плескоњић и Николина Ђукановић, сценограф је Небојша Антешевић, а кореограф је гост из Брисела, Золтан Вајакула. Костиме потписује Марина Сремац, композитор је Марко Грубић, а видео је урадио Енис Чишић.

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.