Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/10/2016
Министарство Спољних послова Републике Србије послало поруку подршке
12/10/2016

Наводећи на свом сајту чињенице о инситутуцији Европске престонице културе и поделивши званичан видео кандидатуре који представља културне капацитете Новог Сада, као и рекапитулацију онога што је до сада за кандидатуру урађено, Министарство спољних послова Републике Србије послало је поруку подршке два дана уочи финалног избора у Бриселу.

У саопштењу Министарства се наводи: ,,Имајући у виду да је Нови Сад мултикултурална, мултиетничка и мултиконфесионална средина, што је потврђено као модел за будућност и стожер европских вредности, сви релевантни државни органи, институције и званичници Р. Србије дају подршку овој кандидатури. Нови Сад поседује значајан културни капацитет не само за регион, већ и за целу Европу.“

Избор Новог Сада од изузетног је значаја посебно са становишта приступних преговора о чланству Републике Србије у Европској унији и отварања кључних преговарачких поглавља.

Сви који учествују у реализацији припремних активности, прате и подржавају кандидатуру, верују да ће Нови Сад на прави начин искористити све предности „Европске престонице културе 2021″ и обезбедити одрживост и континуитет пројеката не само у години добијања титуле, већ и у наредним годинама.”

До сутрашњег избора у Бриселу, подсетимо се због чега све је Нови Сад европска престоница културе:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.