Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/06/2022
Мјузикл Лајбаха први пут у Новом Саду – Почела продаја улазница
13/06/2022

Мјузикл Wir sind das Volk (Ми смо народ) у извођењу љубљанског бенда Лајбах биће одржан 2. јула, као један од највећих пројеката у оквиру програмског лука Тврђава мира Европске престонице културе. Мјузикл инспирисан провокативним постмодернистичким драматуршким делима Хајнера Милера први пут ће бити изведен у Новом Саду у Дому Војске, са почетком у 22 часа.

У оквиру програмског лука Тврђава мира, који почиње у другој половини јуна, Нови Сад – Европска престоница културе промовише културу мира и дијалога као главне и актуелне поруке, али и критичко промишљање о страшним узроцима и последицама рата. Мјузикл Лајбаха ће на уметнички и несвакидашњи начин указати на неке од тих узрока, али и покушати да да релевантне одговоре. Овај пројекат премијерно је изведен у HAU театру у Берлину, где је и сам Хајнер Милер својевремено радио у чувеном Берлинском ансамблу, позоришту које је основао Бертолт Брехт. Наследивши брехтовску револуционарну инспирацију, Милер је тематизовао проблеме национализма и развоја социјалистичког друштва, због чега се често сусретао са цензуром. Ова музичко-сценска изведба биће стапање Милеровог сценског израза са провокативном музиком Лајбаха, док се на плану садржаја ради о споју антинационалистичких и антирепресивних идеја.

Улазнице за мјузикл доступне су од 14. јуна, на свим Gigx Tix продајним местима, као и на њиховом сајту. Цена карте је 1500 динара, а пакет 3+1 (једна бесплатна улазница на три купљене) биће доступан искључиво на продајном месту у Париском магазину од 15. до 22. јуна (или до истека залиха). У случају лоших временских услова догађај се премешта у Градску концертну дворану где распоред седења остаје непромењен.

Због организације и реализације музичко-сценске изведбе мјузикла Wir sind das Volk одређује се привремена забрана одвијања саобраћаја у Дунавској улици, од Београдског кеја до Улице Иве Лоле Рибара, у Новом Саду. Привремена измена режима саобраћаја важиће 1. и 2. јула од 18 часова до поноћи.

Програмски лук Тврђава мира, један од осам програмских лукова Европске престонице културе у 2022. години, критички промишља о узроцима и последицама ратних сукоба и промовише културу мира и помирења.

Фото: Luka Kaše, Ciril Jazbec, Maja Nightingale

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.