Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад експо 2020 дубаи

Објављено:

28/10/2021
Нови Сад о мрежи културних станица на светској изложби Експо 2020 Дубаи
28/10/2021

Нови Сад, који ће за мање од три месеца бити и званично Европска престоница културе, представиће се на светској изложби Експо 2020 Дубаи и то у оквиру програма „Дан европских престоница културе на Универзалној изложби у Дубаију 2020“, на павиљону Италије.

Нови Сад ће се представити на међународном форуму „Европске престонице културе и нови европски Баухаус: како изградити прелепа, одржива, инклузивна места“ у суботу, 30. октобра, од 9 часова, што ће бити емитовано и на Фејсбук страници Нови Сад 2022, на ком ће говорити Сара Вулетић, програмска директорка пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе.

Међународни форум ће кроз конкретне примере показати како престонице редизајнирају наше животне просторе тако што премошћују светове културе и науке, укључују грађане и промовишући приступачност. С тим у вези, Нови Сад ће акценат ставити на мрежу културних станица, као јединствен модел културе, који укључује установе, организације, уметнике и грађане и подиже просторне капацитете града у служби уметности и културе.

Кључне у децентрализацији културе у Новом Саду, културне станице одиграле су важну улогу од почетка пандемије коронавируса, пружајући подршку локалној сцени, посебно кроз прошлогодишњи конкурс „Уметници. Сад!“, али и кроз програмске лукове „Дочек“ и „Калеидоскоп културе“, све то уз програме најразличитијих уметника и организација који се свакодневно реализују, постављајући тако мрежу културних станица већ сада као легат града, након године титуле.

Форум који ће први пут, од како траје пандемија коронавируса, окупити градове-европске престонице на тако великом међународном догађају, организује Фондација „Матера 2019“, уз подршку Генералног комесара Италије и под покровитељством Европске комисије, а поред Новог Сада представиће се и Еш 2022 (Луксембург), Каунас 2022 (Литванија) и Нова Горица 2025 (Словенија).

 

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.