Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
volunteers france

Објављено:

14/06/2021
Волонтери из Француске у обиласку мреже културних станица
14/06/2021

volunteers france

У духу припрема Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе протекле недеље чланови Новосадског волонтерског сервиса (НВС) представили су волонтерима из Француске мрежу културних станица. Шест француских волонтера свој обилазак културних станица започели су у Културној станици Руменка, затим обишли КС Млин, КС Свилара и КС Еђшег, да би туру завршили у Културној станици Буковац.

„Са културним станицама сам се упознала сасвим случајно прошле године, с обзиром на то да сам дошла у Нови Сад пре две године због мастер рада и стално тражила разлоге да се задржим овде. Приликом те прве посете, Културна станица Свилара је била у питању, нисам знала да се овде дешава толико различитих ствари. Сада, након овог обиласка, када сам увидела да се овде дешавају перформанси, концерти, представе, изложбе, имам утисак да није важно колико имаш година, у културним станицама ћеш сигурно пронаћи нешто што ти може бити интересантно. Ја ћу се сигурно вратити овде“, рекла је волонтерка из Француске Лиза Карден.

Посета страних волонтера Новом Саду је производ сарадње Новосадског волонтерског сервиса (НВС) и Удружења „Жил Верн“, преко програма Европска иницијатива за солидарност. Овог пута мрежа културних станица је изабрана као потенцијални простор где и волонтери из иностранства могу да допринесу пројекту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

„Долазак волонтера из других земаља важан је да бисмо разменили утиске са њима, јер они долазе из друге средине, другачије културе и обичаја, па је згодно да чујемо и њихово мишљење, сада конкретно о читавом концепту културних станица. Затим да бисмо научили нове језике, што није било баш једноставно, али надам се да ћемо успети и на крају да би упознали нове људе“, рекао је члан Новосадског волонтерског сервиса Немања Марковић.

Удружење „Жил Верн“ већ десетак година ради на програму дугорочног волонтирања, а у оквиру сарадње са Новосадским волонтерским сервисом створена је могућност да страни волонтери буду део реазличитих активности заједно са новосадским волонтерима, затим да промовишу НВС у својим матичним земљама, као и да преносе даље своје искуство стечено у Новом Саду.

 

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.