Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
добитници октобарске награде волонтери

Објављено:

24/10/2020
Волонтери и волонтерке добитници Октобарске награде Новог Сада
24/10/2020

Волонтери и волонтерке Новог Сада добитници су Октобарске награде Новог Сада.

Овогодишња Октобарска награда Новог Сада посвећена је вредностима волонтирања, волонтерском духу и несебичном ангажману волонтера у шест сектора – култура, омладина, екологија, здравље, спорт и ванредно стање, на иницијативу 40 организација и институција из Новог Сада које раде са волонтерима, а међу којима је и Новосадски волонтерски сервис. 

октобарска награда волонтери

У име волонтера и волонтерки Новог Сада јуче је у Градској кући у Новом Саду признање примио Милан Дудић, најстарији волонтер Новосадског волонтерског сервиса. Признање је уручено на иницијативу Омладинске престонице Европе Нови Сад, којој су се прикључиле институције, организације, формалне и неформалне групе Новог Сада, за остварења која сервис чини и која ће бити остваривана на територији града у домену развоја локалне заједнице, младих, културе, спорта, здравља и социјалне заштите, екологије и солидарног и хуманитарног рада.

„Волонтирање треба практиковати и вежбати сваки дан, у миру и хармонији радити и градити вредности солидарности, хуманости и толеранције. Ово је награда за ангажман волонтера и волонтерки у реализацији активности у култури, рада са младима, екологији, здрављу и раду са осетљивим група у спорту али и за изузетно залагање и подршку су пружили током током ванредног стања и пандемије Ковид-19″, поручио је Војислав Пркосовачки, координатор Новосадског волонтерског сервиса.

Поред новосадских волонтера, добитници Октобарске награде су и директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, те Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине.

Јуче је у Новом Саду уручена и Новембарска повеља владики бачком Иринеју Буловићу, Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду и Градској библиотеци.

Сви грађани заинтересовани за волонтирање више информација могу да пронађу на сајту Новосадског волонтерског сервиса, који је основан 2017. године на иницијативу Европске престонице младих ОПЕНС 2019 и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Активно учествујући у секторима младих, културе, спорта, здравља и осетљивих група као и екологије, чланови Новосадског волонтерског сервиса су развили сарадњу и упознали преко 60 организација и институција у Новом Саду кроз 160 активности. Њихов ангажман је остварио преко 12 хиљада волонтерских сати. База волонтера, од 15 до 83 година броји сада већ преко 1600 особа.

Циљеви и задаци Новосадског волонтерског сервиса су промоција позитивних вредности волонтерског рада у локалној заједници, сарадња са волонтерима и организаторима волонтерског рада, подизање квалитета волонтерског рада и укључивање различитих старосних категорија.

 

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.