Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
volonteri na događaju u gradu, devojka u žutoj majici okrenuta leđima fotografiše u gradu putem mobilnog

Објављено:

26/11/2021
Позив волонтерима за учешће на Дочеку у Новом Саду
26/11/2021

Година Европске престонице културе у Новом Саду почиње у оквиру Дочека, а сада је отворен и позив свим заинтересованим волонтерима да својим учешћем постану део јединствене прославе у Европи и стекну искуство у припреми и реализацији великих културних догађаја.

Новосадски волонтерски сервис, настао као заједнички пројекат Европске престонице културе и Омладинске престонице Европе, кључна је подршка у припреми и реализацији бројних догађаја, па је тако и сада створена јединствена прилика за волонтере да буду део једног од најважнијих догађаја у граду кроз учешће на неколико програма у оквиру Дочека 31. децембра 2021. и 13. јануара 2022. године. 

 

akreditacije za volontere, nekoliko žutih kartica sa trakama na stolu

 

Волонтерске позиције за које је отворен позив обухватају подршку на различитим врстама програма међу којима је и свечано отварање Европске престонице културе, у активностима као што су давање информација и дељење промо материјала, техничка и продукцијска подршка, хостинг, као и контрола поштовања епидемиолошких мера.  

Више информација можете пронаћи на званичном сајту Новосадског волонтерског сервиса.

Сви заинтересовани могу се пријавити попуњавањем пријавног формулара, а рок за то је најкасније до уторка, 14. децембра 2021. године.  

Дочек, који је био и један од разлога због којих је Нови Сад недавно добио награду за Најбољи европски тренд бренд у области културе, у претходне четири године позиционирао се као бренд Српске Атине, славећи њене најлепше вредности – интеркултуралност, различите вере и језике, два писма, два рачунања времена и две Нове године, кроз две уметности – извођачку и визуелну.

Свечано отварање заказано је за 13. јануар, у оквиру представе „Зенитеум :: 2022“, редитеља Драгана Живадинова, испред Бановине, уз бројне друге програме попут изложбе „Време и васељена“, уметника Душана Јововића, церемоније отварања у Српском народном позоришту и бројних концерата.

Томе ће претходити програм 31. децембра, инспирисан ликом и делом Николе Тесле, који ће обухватити представу „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, затим велику поворку преко Моста слободе до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где је предвиђено отварање мултимедијалног фестивала на отвореном – Теслина светлосна галерија, као и концерти у новогодишњој ноћи, али и 1. и 2. јануара.

Детаљне информације о програму који обухвата Дочек можете пронаћи на званичном сајту docekns.rs.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.