Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
време и васељена

Објављено:

12/01/2022
Изложба „Време и васељена”: Путовање кроз векове инспирисано Милутином Миланковићем
12/01/2022

Спектакуларна изложба „Време и васељена” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, уоквирена причом о великану српске и светске науке Милутину Миланковићу, кроз призму уметности.

Изложба ће бити отворена 13. јануара у холу Студија М, у 18 часова. Истог дана биће реализовано кустоско вођење кроз изложбу у термину од 18 до 19 сати, док поставку можете погледати до поноћи.

Аутор визуелно-уметничког дела поставке је др Душан Јововић, аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац Миланковићевог живота и дела, којим се бави преко педесет година.

Изложба се бави појмом времена кроз векове, као и међусобним односом човека, духа и науке. Аутори изложбе Душан Јововић и Александар Петровић су као темељ, на којем стоји ова поставка, искористили лик и дело прослављеног српског научника Милутина Миланковића. Овај велики научник, академик и професор Универзитета у Београду, остварио се у низу дисциплина: математици, метеорологији, климатологији, астрономији, геологији, геогизици, географији и грађевинарству. Као научник, бавио се великим питањима који чине праоснов свих цивилизација: законима осунчавања, сменом годишњих доба и утврђивањем поузданог календара. Творац је ревидираног јулијанског календара, познатог као Мелетијин или новојулијански, и најпрецизнији је календар у односу на тропску годину.

Научник Миланковић је путовао кроз „васиону и векове”, а у част његових достигнућа у астрономији, један кратер на страни Месеца коју не видимо назван је „Миланковић”, а по њему је добио име још један кратер на Марсу. Његова позната књига, коју многи сматрају једним од најбоље написаних научно-популарних дела, Кроз васиону и векове, објављена је 1928. године, баш у Новом Саду, у часопису Летопис Матице српске, најстаријем књижевном часопису у Европи који се у континуитету издаје до данас. Миланковићева књига послужила је као идеја водиља за изложбу, као и за целокупну концепцију „Дочека”.

„Време и васељена” је интерактивна мултимедијална изложба која прати Миланковићеве креативне научне опсесије. Простор у којем се изложба реализује биће потпуно грађевински и сценографски адаптиран како би се публика усмерила преко степеница и тунела кроз њене садржаје. Посетиоце очекују веома атрактивна изложбена решења обележена различитим оптичким илузијама, праћена 3Д звучним шумовима, анимираним целинама, неочекиваним кретњама. Виртуелне људске фигуре у покрету су смештене у простору, апарати који звоне аналогним звуком мешају се са дигиталним звуком околине и самом звучном бојом говоре о протоку времена…

Изложба „Време и васељена” евоцира рану историју човечанства, душе покојника које се успињу преко седам или девет степеника до Озирисовог престола, преко монументалних степеништа каква налазимо у Ангкор-Вату, Мачу Пикчуу и бројним грчким храмовима. Кроз винчанску културу трага се за поруком хармоније, сагласности, равнотеже, симфоније, повезаности неба и земље.

Разрешење изложбе је реконструисана радна соба Милутина Миланковића, коју је описао на следећи начин: „Моја соба за рад је само скромно, али угодно уточиште. Ту, заштићено двоструким бедемима од осталог света, осећам се неописиво добро, ту читам, размишљам, сањам, каткад и дремам… Опазим ли Месец, ја се попнем до њега и шетам по његовој површини да изблиза видим оно што ме је на Месечевим мапама заинтересовало. Појави ли се која планета, ја одлетим до ње да бих резултате мојих математичких испитивања о клими планета контролисао на лицу места.”

Посетиоци ће у овој зачараној соби моћи да погледају упоредни приказ свих већих календарских система, уз помоћ холограмског приказа великог путника кроз време и васељену – Милутина Миланковића.

На дан отварања изложбе, 13. јануара, улаз је слободан. Од 14. јануара сви заинтересовани поставку могу да погледају свим данима осим недеље и понедељка, у периоду од 10 до 18 часова по ценама од: 300 динара за појединачне посете, 200 динара за групне посете (више од петоро људи), док породична улазница износи 1000 динара. Деца до седам година не плаћају улаз.

Улазнице се могу купити на билетарници Студија М.

Више информација о програму и сатници за догађаје који ће 13. јануара бити одржани на више од 40 локација у Новом Саду, у оквиру свечаног отварања Европске престонице културе, погледајте на линку.

 

Фото: Јелена Ивановић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.