Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/01/2022
Нови Сад синоћ званично понео титулу Европске престонице културе
14/01/2022

Славећи велика имена српске науке, кроз уметност и културу, Нови Сад је синоћ постао Европска престоница културе. Више од 400 уметника из Србије и Европе, кроз Дочек – јединствену уметничку прославу у Европи, заједно са публиком досегнули су зенит, показавши како се чува и промовише наслеђе оних који су достигли европске и светске оквире – Милеве Марић Ајнштајн, Милутина Миланковић, Драгише Брашована и Љубомира Мицића.  

Свечано отварање обележила је несвакидашња прослава „Зенитеум :: 2022” у режији Драгана Живадинова када је у 20 сати и 22 минута на сцену изашао популарни уметнички двојац Synspecies, чији аудио-визуелни перформанс Crevasse представио мит о стварању, а уследила је и здравица домаћина Лазара Јованова, који је са Новосађанима и многобројним гостима из Европе наздравио са ракијом препреченицом. 

Врхунац свечаног отварања синоћ је био оличен у два лика – лику Милутина Миланковића ког је тумачио Борис Исаковић и Милеве Марић Ајнштајн коју је одиграла Анита Манчић, уз 22 глумца, 22 певача, балетске плесаче, акробате, соло трубаче Лауру Вукобратовић и Ненада Марковића, али и читав дувачки оркестар. Музику која је допринела читавом аудио-визуелном догађају, прилагођена таквој врсти спектакла, компоновала је Драгана Јовановић, а употпунили су и ди-џејеви Милош Мартинов Лаг и Дејан Илић. Управо је представа „Зенитеум :: 2022” мултимедијални догађај којим је авангардни словеначки редитељ, Драган Живадинов, на само себи својствен начин, дефинисао место Новог Сада на културној мапи Европе.  

У том свечаном тренутку, из свемира, Нови Сад су поздравили астронаути са међународне свемирске станице, Anton Shkaplerov, Pyotr Dubrov i Matthias Maurer. 

Свечано је отворена и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М, аутора др Душана Јововића и професора др Александра Петровића. Замишљена као путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, и уоквирена причом о великану светске науке, Милутину Миланковићу, изложба се бави појмом времена кроз векове, као и међусобним односом човека, времена и науке. Као тематску окосницу поставке аутори су искористили лик и дело прослављеног научника који се као академик и професор Универзитета остварио у низу научних дисциплина. Изложба ће за посетиоце бити отворена током читаве 2022. године. 

Гледаоци су путем малих екрана, у директном преносу на другом програму РТС-а и првом програму РТВ-а, имали прилику да испрате Церемонију проглашења Новог Сада културном престоницом, одржану у Српском народном позоришту, на којој су се свим присутним званицама обратили Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Мариа Габриел путем видео-линка, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Њ.Е. Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, министарка културе и информисања и потпредседница Владе Србије Маја Гојковић и председница Владе Србије Ана Брнабић. 

Након тога су широм Новог Сада одржани концерти на различитим, несвакидашњим локацијама, уз строгу примену епидемиолошких мера. 

Слава у културним станицама 14. и 15. јануара 

Након свечаног отварања Европске престонице културе, прослава се наставља 14. и 15. јануара у културним станицама. Програмом који носи назив „Слава” посетиоци ће се симболично осврнути на традиционалну српску славу, прво културно добро убројено у регистар нематеријалног културног наслеђа Унеска. Културне станице обележиће стару традицију, али на нов начин – уз песму хорова, музику тамбураша и изложбу фотографија светски признатог графичког дизајнера, Павела Суровог, чију изложбу посетиоци могу погледати до 5. фебруара.  

Негујући изворни облик славе, приредба ће започети 14. јануара у 19 часова, освештавањем жита, резањем колача и молитвом. Овај чин прати програм црквених хорова који, изводећи тропаре, амбијенту поклањају посебну свечану ноту и духовну димензију. Сви присутни искусиће традиционалну трпезу, након чега следи неизоставан музички део прославе. Осам тамбурашких оркестара представиће богато музичко – тамбурашко наслеђе свих народа Војводине, интерпретирајући народне и староградске песме типичне за ово поднебље. Пограм се наставља и 15. јануара, а улаз је слободан. 

Целокупан програм, сатнице, и детаље про(слава) можете погледати на сајту културних станица. Партнер пројекта „Слава” је ИДЕА. 

Новина је да од сада, преко Вајбера, сви заинтересовани за прогрме Европске престонице култауре, могу да их прате путем вајбер заједнице Висит Нови Сад, као и да преузму вајбер стикере Европске престонице културе. 

Током читаве 2022. године Нови Сад ће се као Европска престоница културе представити кроз више од 1500 културних догађаја, уз учешће око 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, а детаљан програм можете пронаћи на нашем сајту. 

Фото: В. Величковић, М. Пудић, М. Миленковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.