Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
novi-sad

Објављено:

04/03/2022
Угледни британски лист уврстио Нови Сад међу топ 10 дестинација
04/03/2022

Један од најугледнијих британских листова Independent, уврстио је Нови Сад, као Европску престоницу културе, међу десет дестинација које би требало посетити 2022. године. Тако се Нови Сад нашао у друштву најузбудљивијих крајева света, Малдива, аустријских планина, Канаде, Индије и других.

У тексту, Independent наводи да ће град Нови Сад угостити 4000 локалних и интернационалних уметника који ће током године учествовати у 1500 културних догађаја. Аутори текста наглашавају да ће се већи део програма одржати у културним центрима широм Новог Сада, каква су бивша индустријска зона и дворац из 19. века, односно културне станице Свилара, Млин и Еђшег и Креативни дистрикт.

На овој листи издвојено је десет дестинација, а уједно и идеја, за различита путовања у 2022. години, као што су колибе у Великој Британији, али и луксузни хотели на Малдивима. Између осталог, на листи је представљен и Нови Сад који носи титулу Европске престонице културе за 2022. годину.

Цео текст можете прочитати на линку.

Ово је још један у низу текстова које објављују светски медији, а у којима наводе да је Нови Сад незаобилазна туристичка дестинација. О овогодишњој Европској престоници културе до сада су писали Euronews, BBC, Lonely planet, Condé Nast Traveller и Time out.

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.