Претрага
Close this search box.
Katedrala centar NS, krupan kadar

Objavljeno:

03/12/2021
Svetski turistički magazin: Novi Sad među najboljim destinacijama za 2022. godinu
03/12/2021

Renomirani svetski magazin za putovanja i životni stil Condé Nast Traveller naveo je Srbiju i njene gradove, Novi Sad i Beograd, na listu najboljih destinacija za putovanje u 2022. godini.

Srbija se tako našla među 22 zemlje sveta, u društvu Kanade, Norveške, Japana, Španije, Velike Britanije, Turske, Meksika i drugih, uz akcenat na Beograd i Novi Sad baš zbog titule Evropske prestonice kulture koju Srpska Atina dočekuje upravo 2022. godine i zbog novih prostora za kulturu, kao što je mreža kulturnih stanica.

kulturna stanica svilara, snimak zgrade iz daljijne

„U međuvremenu, drugi grad u Srbiji, Novi Sad, proglašen je za jednu od tri Evropske prestonice kulture za 2022. godinu i tako je postao jedan od prvih gradova van EU koji imaju tu čast. Progresivni centar muzike, umetnosti i književnosti smešten duž reke Dunav, Novi Sad je rekonstruisao i otvorio nekoliko novih prostora koji su propadali: bivša fabrika testenina, fabrika za farbanje svile i dvorac iz 1890-ih su pretvoreni u galerije savremene umetnosti i prostore za performanse koji će biti domaćini događaja i izložbi tokom cele godine“, navodi se u tekstu.

eđšeg slika unutrašnjosti salona u čijem se centru nalazi klavir

Magazin navodi Srbiju i njenu prestonicu kao dobru gatronomsku destinaciju upravo zbog uticaja različitih kultura i kuhinja na Balkanu – turiskih, grčkih i centralno evropskih zemalja.

Povod za listu najboljih destinacija za 2022. godinu, kako list navodi, jeste i činjenica da je pandemija promenila prioritete i način razmišljanja o putovanjima, zbog čega su sad u planiranje uključeni brojni faktori, pa i razmišljanje o našem uticaju na lokalnu zajednicu u zemlji u kojoj boravimo.

Upravo zbog toga jedan od kriterijuma za nastajanje ove liste su i mesta u kojima ćete se sjajno provesti i na otvorenom, potom prilika za istraživanje istorije i nasleđa, dobra hrana i piće, ali i omiljeni razlozi zbog kojih se odlučujemo na putovanje.

Ceo tekst možete pročitati na linku.

Ovo nije prvi put da upravo svetski mediji navode Novi Sad kao nezaobilaznu turističku destinaciju, pa je tako o budućoj Evropskoj prestonici kulture pisao BBC, Euronews, Lonely planet

 

Foto: V. Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.