Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Katedrala centar NS, krupan kadar

Објављено:

03/12/2021
Светски туристички магазин: Нови Сад међу најбољим дестинацијама за 2022. годину
03/12/2021

Реномирани светски магазин за путовања и животни стил Condé Nast Traveller  навео је Србију и њене градове, Нови Сад и Београд, на листу најбољих дестинација за путовање у 2022. години.

Србија се тако нашла међу 22 земље света, у друштву Канаде, Норвешке, Јапана, Шпаније, Велике Британије, Турске, Мексика и других, уз акценат на Београд и Нови Сад баш због титуле Европске престонице културе коју Српска Атина дочекује управо 2022. године и због нових простора за културу, као што је мрежа културних станица.

kulturna stanica Svilara

„У међувремену, други град у Србији, Нови Сад, проглашен је за једну од три Европске престонице културе за 2022. годину и тако је постао један од првих градова ван ЕУ који имају ту част. Прогресивни центар музике, уметности и књижевности смештен дуж реке Дунав, Нови Сад је реконструисао и отворио неколико нових простора који су пропадали: бивша фабрика тестенина, фабрика за фарбање свиле и дворац из 1890-их су претворени у галерије савремене уметности и просторе за перформансе који ће бити домаћини догађаја и изложби током целе године“, наводи се у тексту.

Eđšeg, unutrašnjost salona u čijem centru je klavir

Магазин наводи Србију и њену престоницу као добру гатрономску дестинацију управо због утицаја различитих култура и кухиња на Балкану – туриских, грчких и централно европских земаља.

Повод за листу најбољих дестинација за 2022. годину, како лист наводи, јесте и чињеница да је пандемија променила приоритете и начин размишљања о путовањима, због чега су сад у планирање укључени бројни фактори, па и размишљање о нашем утицају на локалну заједницу у земљи у којој боравимо.

Управо због тога један од критеријума за настајање ове листе су и места у којима ћете се сјајно провести и на отвореном, потом прилика за истраживање историје и наслеђа, добра храна и пиће, али и омиљени разлози због којих се одлучујемо на путовање.

Цео текст можете прочитати на линку.

Ово није први пут да управо светски медији наводе Нови Сад као незаобилазну туристичку дестинацију, па је тако о будућој Европској престоници културе писао BBCEuronewsLonely planet

 

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.