Претрага
Close this search box.
izložba fotografija u parizu

Objavljeno:

26/11/2021
Tri Evropske prestonice kulture na zajedničkoj izložbi u Parizu
26/11/2021

Fotografije iz tri zemlje i tri grada Evropske prestonice kulture našle su se na izložbi „Transitory“ koja je otvorena juče, 25. novembra u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Eš-sur-Azlet (Luksemburg), Kaunas (Litvanija) i Novi Sad (Srbija) naredne godine, 2022. slaviće zajedničke zaostavštine, najavu novog zamaha, dinamiku na delu za zamišljanje i izgradnju budućnosti, te otuda ideja da se napravi zajednička izložba.

Ambasade ove tri države su zajednički odredile kustosa Marka Ofreza da napravi selekciju fotografa i njihovih fotografija koje će biti izložene. Ideja kustosa je da se tri grada predstave iz ugla subjektivnih izraza i pristupa, a ne iz turističkog ili promotivnog ugla.

 

izložba fotografija u parizu na kojoj se vide dve osobe koje komentarišu fotografije

 

„Snimljene u Eš-sur-Alzet, Kaunasu i Novom Sadu, fotografije koje su ovde predstavljene publiku pozivaju u svojevrsnu šetnju kroz prostor i vreme. Iz ovog insceniranja fragmentiranih predstava, kod posmatrača rađa se osećaj pripadnosti – lica, zgrade, objekti pretvaraju se u simbole zajedničke i fluidne kulture“, rekao je kustos Mark Ofreza.

Novi Sad predstavljen je kroz fotografije Marije Kovač, Filipa Bojovića i Vojina Ivkova. Nošena ovim poetskim pogledima, publika luta između senki i svetla, elipsi i detalja, fantazije i stvarnosti.

Vojin Ivkov diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i bavi se dokumentarnom fotografijom i filmom. Osvojio je brojne nagrade među kojima je nagrada publike na Dok’n’Ritam festivalu dokumentarnog filma i Golden Beggar Grand Prixx za film „Pobednici su dosadni“, kao i nagrada Evropske mreže protiv siromaštva za rad „Lice krize“ i druge.

Filip Bojović je grafički dizajner i strastveni analogni fotograf, koji je takođe diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i osnivač „A3.Format“ samoizdavačkog kolektiva, posebno fokusiranog na fanzine i foto-knjige.

Marija Kovač diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, učestvovala je na brojnim izložbama ULUV-a, Šok zadruge, Galerije ATRGET, a takođe je bila i mentor na umetničkim i dizajn festivalima širom Balkana.

Izložba će trajati do 15. decembra, u Kulturnom centru Srbije u Parizu i otvorena je za posetioce od utorka do subote u terminu od 11.30 do 19.30 časova.

 

fotografija na izložbi u parizu, krupan plan, ispod reflektora

Foto: Sophie Bouteiller

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.