Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
izložba fotografija u parizu

Објављено:

26/11/2021
Три Европске престонице културе на заједничкој изложби у Паризу
26/11/2021

Фотографије из три земље и три града Европске престонице културе нашле су се на изложби „Transitory“ која је отворена јуче, 25. новембра у Културном центру Србије у Паризу.

Еш-сур-Азлет (Луксембург)Каунас (Литванија) и Нови Сад (Србија) наредне године, 2022. славиће заједничке заоставштине, најаву новог замаха, динамику на делу за замишљање и изградњу будућности, те отуда идеја да се направи заједничка изложба.

Амбасаде ове три државе су заједнички одредиле кустоса Марка Офреза да направи селекцију фотографа и њихових фотографија које ће бити изложене. Идеја кустоса је да се три града представе из угла субјективних израза и приступа, а не из туристичког или промотивног угла.

izložba u parizu, vide se dve osobe sa leđa koje razgovaraju dok gledaju u fotografije

„Снимљене у Еш-сур-Алзет, Каунасу и Новом Саду, фотографије које су овде представљене публику позивају у својеврсну шетњу кроз простор и време. Из овог инсценирања фрагментираних представа, код посматрача рађа се осећај припадности – лица, зграде, објекти претварају се у симболе заједничке и флуидне културе“, рекао је кустос Марк Офреза.

Нови Сад представљен је кроз фотографије Марије КовачФилипа Бојовића и Војина Ивкова. Ношена овим поетским погледима, публика лута између сенки и светла, елипси и детаља, фантазије и стварности.

Војин Ивков дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду и бави се документарном фотографијом и филмом. Освојио је бројне награде међу којима је награда публике на Док’н’Ритам фестивалу документарног филма и Golden Beggar Grand Prix  за филм „Победници су досадни“, као и награда Европске мреже против сиромаштва за рад „Лице кризе“ и друге.

Филип Бојовић је графички дизајнер и страствени аналогни фотограф, који је такође дипломирао на Академији уметности у Новом Саду и оснивач „А3.Формат“ самоиздавачког колектива, посебно фокусираног на фанзине и фото-књиге.

Марија Ковач дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, учествовала је на бројним изложбама УЛУВ-а, Шок задруге, Галерије АPTГЕТ, а такође је била и ментор на уметничким и дизајн фестивалима широм Балкана.

Изложба ће трајати до 15. децембра, у Културном центру Србије у Паризу и отворена је за посетиоце од уторка до суботе у термину од 11.30 до 19.30 часова.

 

fotografija sa izložbe u krupnom planu pod reflektorima

 

Фото: Sophie Bouteiller

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.