Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/10/2022
Европска престоница културе постаје Град стрипа
17/10/2022

Српски стрип кроз три века, позоришна адаптација чувене стрип хероине, први пут стрип на таписерији, најзначајнија конференција о стрипу у региону – последњи програмски лук Европске престонице културе, Друга? Европа, претвара Српску Атину у јединствени Град стрипа, од 21. до 30. октобра. Нови Сад поново постаје центар девете уметности који окупља најзначајније стрип цртаче и цртачице, поигравајући се са овом врстом уметности и представљајући њене нове форме претежно на простору новосадског Дистрикта.

Кроз богату и динамичну историју српског стрипа, од корена визуелног приповедања у српској култури до модерног облика, посетиоце и посетитељке ће водити изложба „Од Невена до Бетмена”. Визуелна шетња од епске поезије, народних прича, научне фантастике, страве и ужаса, суперхероја, мелодраме, биографских романа, историјских догађаја и комедије до апстрактног, филозофског и експерименталног стрипа биће доступна посетиоцима од 21. октобра до 22. новембра у Дистрикту, у простору Радионице. Отварање изложбе заказано је за 20.22 часа.

Повезујући стрип цртаче и ткаље по први пут, јединствена установа на овим просторима која негује уметничку таписерију, Атеље 61, представиће се публици изложбом „Хероји свакодневице”. Уметници и уметнице који се искључиво баве стрипом сада имају јединствену прилику да своје стрип идеје остваре у једном потпуно другачијем медију. Сама поставка обухвата девет радова већих димензија, прилагођених стандардима таписерије. На изложби, која се отвара 21. октобра у 19 часова и траје до 21. новембра у Дистрикту, у Радионици, биће представљени уметници и уметнице из Хрватске, Црне Горе и Србије.

Стрип хероина Cat Claw, настала из пера Банета Керца, прелази са папира на сцену Позоришта младих и то под редитељском палицом чувеног холандског редитеља Мајкла Хелмерхорста. Премијера позоришне адаптације у дигиталној сценографији заказана је за 22. октобар у 19.30 часова. Поновна извођења представе одржаће се 23. и 24. октобра. Улазнице за представу могу се купити на благајни Позоришта младих.

Стрип окупља најзначајније светске, европске и домаће предаваче и предавачице

У оквиру међународног пројекта „Remix Comix – стрипови за наслеђе”, који финансира Креативна Европа, у новосадском Дистрикту, од 28. до 30. октобра, биће одржана најзначајнија стрип конференција у региону „Стрип, наслеђе и савремена уметност”. Конференција доноси низ предавања, радионица, семинара и разговора о томе како стрипови могу допринети инклузији европске баштине у различитим контекстима – у јавним просторима, музејима, на улицама и у медијима. На самом отварању конференције присутнима ће се обратити позната аустријска стрип ауторка Ули Луст. Презентације и радионице током конференције водиће познати светски аутори и ауторке као што су Акинори Оиши из Јапана, Алекандар Зограф из Србије, Џанан Марашлигил из Турске, Борис Станић из Србије, Куш! колектив из Летоније, научни истраживачи из Холандије, Јаско Хорсман и Матиа Питерс, уметнички критичар Канан Марашлигили, уредница платформе за визуелно новинарство „Drawing the Times”, Ева Хилхорст, као и драмски уметник и уметница Каролина Спаић и Себо Бакер, затим уредник стрип магазина Роел Денен из Белгије и бројни други. Учешће на конференцији је бесплатно, уз обавезну претходну регистрацију на сајту www.remix-comix.com до 23. октобра.

Публика ће, између осталог, уживати и у инсталацији у јавном простору „Нека се играју деца по улици са твојим очима!”, која ће бити изложена у периоду од 28. октобра до 28. новембра у Дистрикту, али и у фестивалу Филмски фронт који се одржава од 27. до 30. октобра и који афирмише кратки ауторски филм и пружа подршку новој генерацији филмских аутора и ауторки. У оквиру овог фестивала биће одржана и прва новосадска Зомби шетња током које ће учеснике и учеснице шминкати тим под вођством мајстора за специјалне филмске ефекте, Мирослава Лакобрије. За млађу публику, у Културној станици Лиман 22. и 23. октобра, биће приређена опера за децу „Баш Челик”, музичко-сценско дело написано на предлошку чувене бајке, а поред тога биће одржана и традиционална берза стрипа у Студентском културном центру Новог Сада. Град стрипа у новосадски Дистрикт доноси и музички програм актуелних алтернативних бендова из Србије и региона, па нас очекују наступи састава Straight Mickey and the Boyz, Чинчила, Lufthanza, Consecration и многих других.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе, те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Владимир Величковић, Леа Бодор, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.