Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

17/10/2022
Evropska prestonica kulture postaje Grad stripa
17/10/2022

Srpski strip kroz tri veka, pozorišna adaptacija čuvene strip heroine, prvi put strip na tapiseriji, najznačajnija konferencija o stripu u regionu – poslednji programski luk Evropske prestonice kulture, Druga? Evropa, pretvara Srpsku Atinu u jedinstveni Grad stripa, od 21. do 30. oktobra. Novi Sad ponovo postaje centar devete umetnosti koji okuplja najznačajnije strip crtače i crtačice, poigravajući se sa ovom vrstom umetnosti i predstavljajući njene nove forme pretežno na prostoru novosadskog Distrikta.

Kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika, posetioce i posetiteljke će voditi izložba „Od Nevena do Betmena”. Vizuelna šetnja od epske poezije, narodnih priča, naučne fantastike, strave i užasa, superheroja, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja i komedije do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa biće dostupna posetiocima od 21. oktobra do 22. novembra u Distriktu, u prostoru Radionice. Otvaranje izložbe zakazano je za 20.22 časa.

Povezujući strip crtače i tkalje po prvi put, jedinstvena ustanova na ovim prostorima koja neguje umetničku tapiseriju, Atelje 61, predstaviće se publici izložbom „Heroji svakodnevice”. Umetnici i umetnice koji se isključivo bave stripom sada imaju jedinstvenu priliku da svoje strip ideje ostvare u jednom potpuno drugačijem mediju. Sama postavka obuhvata devet radova većih dimenzija, prilagođenih standardima tapiserije. Na izložbi, koja se otvara 21. oktobra u 19 časova i traje do 21. novembra u Distriktu, u Radionici, biće predstavljeni umetnici i umetnice iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Strip heroina Cat Claw, nastala iz pera Baneta Kerca, prelazi sa papira na scenu Pozorišta mladih i to pod rediteljskom palicom čuvenog holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta. Premijera pozorišne adaptacije u digitalnoj scenografiji zakazana je za 22. oktobar u 19.30 časova. Ponovna izvođenja predstave održaće se 23. i 24. oktobra. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Pozorišta mladih.

Strip okuplja najznačajnije svetske, evropske i domaće predavače i predavačice

U okviru međunarodnog projekta „Remix Comix – stripovi za nasleđe”, koji finansira Kreativna Evropa, u novosadskom Distriktu, od 28. do 30. oktobra, biće održana najznačajnija strip konferencija u regionu „Strip, nasleđe i savremena umetnost”. Konferencija donosi niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima – u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima. Na samom otvaranju konferencije prisutnima će se obratiti poznata austrijska strip autorka Uli Lust. Prezentacije i radionice tokom konferencije vodiće poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši iz Japana, Alekandar Zograf iz Srbije, Džanan Marašligil iz Turske, Boris Stanić iz Srbije, Kuš! kolektiv iz Letonije, naučni istraživači iz Holandije, Jasko Horsman i Matia Piters, umetnički kritičar Kanan Marašligili, urednica platforme za vizuelno novinarstvo „Drawing the Times”, Eva Hilhorst, kao i dramski umetnik i umetnica Karolina Spaić i Sebo Baker, zatim urednik strip magazina Roel Denen iz Belgije i brojni drugi. Učešće na konferenciji je besplatno, uz obaveznu prethodnu registraciju na sajtu www.remix-comix.com do 23. oktobra.

Publika će, između ostalog, uživati i u instalaciji u javnom prostoru „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima!”, koja će biti izložena u periodu od 28. oktobra do 28. novembra u Distriktu, ali i u festivalu Filmski front koji se održava od 27. do 30. oktobra i koji afirmiše kratki autorski film i pruža podršku novoj generaciji filmskih autora i autorki. U okviru ovog festivala biće održana i prva novosadska Zombi šetnja tokom koje će učesnike i učesnice šminkati tim pod vođstvom majstora za specijalne filmske efekte, Miroslava Lakobrije. Za mlađu publiku, u Kulturnoj stanici Liman 22. i 23. oktobra, biće priređena opera za decu „Baš Čelik”, muzičko-scensko delo napisano na predlošku čuvene bajke, a pored toga biće održana i tradicionalna berza stripa u Studentskom kulturnom centru Novog Sada. Grad stripa u novosadski Distrikt donosi i muzički program aktuelnih alternativnih bendova iz Srbije i regiona, pa nas očekuju nastupi sastava Straight Mickey and the Boyz, Činčila, Lufthanza, Consecration i mnogih drugih.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture, te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Foto: Vladimir Veličković, Lea Bodor, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.