Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

28/10/2022
Čuveni Mirko i Slavko zvezde drugog vikenda Grada stripa u Novom Sadu
28/10/2022

Novi Sad će i ovog vikenda biti u znaku devete umetnosti jer će Grad stripa ponovo oživeti strip junake kroz mnogobrojne izložbe, radionice, konferencije, upravo u finalu Evropske prestonice kulture, kroz programski luk Druga?Evropa koji će trajati do 27. novembra.

Duž Bulevara despota Stefana, na samom ulazu u Distrikt, prvi put u Novom Sadu, posetioce će dočekati čuveni junaci jugoslovenskog stripa, Mirko i Slavko. Prvi jugoslovenski domaći strip o dva dečaka, partizanska kurira, premijerno će biti prikazan kroz izložbu „Mirko i Slavko – nikad robom”, koja je proizvod saradnje dva najveća grada u Srbiji – Beograda i Novog Sada, odnosno projekta Evropske prestonice kulture i omladinskog pozorišta „Dadov” iz Beograda. Kako kaže gradska sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić, suštinska uloga kulture jeste da umrežava i spaja ljude te da na taj način tumačimo i razumemo drugačije kulture i prihvatamo različitost.

„Zadovoljstvo mi je što je izložba „Mirko i Slavko” uvrštena u program Grada stripa, jer oni simbolizuju zajedništvo i taj fenomen što je preživeo. Ova izložba u Novom Sadu je samo jedan dobar povod da ukažemo na važnost kulturne razmene između Novog Sada i Beograda. Sada imamo i „Sokola” kojim se od Beograda do Novog Sada stiže za pola sata tako da su svi kulturni događaji i sva dešavanja dostupni i Beograđanima i Novosađanima. Beograđani već svakako dolaze i pričaju o novosadskom Distriktu i svemu onome što Novi Sad nudi, u kulturnom smislu”, istakla je gradska sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić.

Sa tim se slaže i član gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić, koji je istakao zadovoljstvo kada je u pitanju saradnja dva grada, odnosno uključivanje aktera u kreiranje dobrih kulturnih sadržaja, jer to je, kako kaže, upravo suština Evropske prestonice kulture.

„Ova zanimljiva izložba jeste takav sadržaj, i drago mi je što su slavni Mirko i Slavko predstavljeni na nov način i što su u službi umetnosti i kulture. Pozicionirali smo kulturu na važno mesto koje joj pripada i stvorili otvoren prostor za komunikaciju, podjednako sa ustanovama kulture i sa nevladinim sektorom. Neka ta „druga” Evropa bude ona koja nas ujedinjuje, okuplja oko dobrih projekata i ideja”, rekao je član gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić.

Predstojeći vikend obeležiće i najznačajnija strip konferencija u regionu, „Strip, nasleđe i savremena umetnost”, na kojoj će se od 28. do 30. oktobra okupiti svetski poznati autori i autorke, kao što su strip kreatorka Uli Lust iz Austrije, Akinori Oiši iz Japana, Alekandar Zograf iz Srbije, Džanan Marašligil iz Turske, Boris Stanić iz Srbije, kolektiv „Kuš!” iz Letonije, naučni istraživači iz Holandije Jasko Horsman i Matia Piters, umetnički kritičar Kanan Marašligili, urednica platforme za vizuelno novinarstvo „Drawing the TimesEva Hilhorst, kao i dramski umetnici i performeri Karolina Spaić i Sebo Baker i brojni drugi. Konferencija je deo međunarodnog projekta Remix Comix – stripovi za nasleđe” koji je podržala Kreativna Evropa Evropske Unije, u okviru koje će, između ostalog, posetioci imati priliku da pogledaju i prostornu instalaciju „Neka se igraju deca po ulici sa tvojim očima”.

Do 30. oktobra trajaće i festival „Filmski front”, koji afirmiše kratki autorski film i pruža podršku novoj generaciji filmskih autora. U okviru ovog festivala biće održana i prva novosadska „Zombi šetnja” tokom koje će učesnike šminkati tim pod vođstvom majstora za specijalne filmske efekte Miroslava Lakobrije.

Izložba „Dnevnik Max von Fafnera”, koja obuhvata svojevrstan presek radova poznatog strip autora Saše Jovanovića i koja je otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, predstavlja uvertiru u 16. Novosadski strip vikend koji će biti smešten u Fabrici.

Grad stripa donosi i muzički program aktuelnih alternativnih bendova iz Srbije i regiona u novosadskom Distriktu, pa nas očekuju nastupi sastava Straight Mickey and the Boyz, Činčila, Lufthanza, Consecration, Stray Dogg, Keckec i Servantesi i mnogi drugi.


U okviru projekta „Uroš Predić za sve” biće organizovana radionica za mlade „Predić kao strip junak” 29. oktobra u 11 časova u Kulturnoj stanici Liman u Distriktu, a svi zainteresovani mogu se prijaviti putem ovog linka.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Foto: Promo, V. Veličković

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.