Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/10/2022
Чувени Мирко и Славко звезде другог викенда Града стрипа у Новом Саду
28/10/2022

Нови Сад ће и овог викенда бити у знаку девете уметности јер ће Град стрипа поново оживети стрип јунаке кроз многобројне изложбе, радионице, конференције, управо у финалу Европске престонице културе, кроз програмски лук Друга?Европа који ће трајати до 27. новембра.

Дуж Булевара деспота Стефана, на самом улазу у Дистрикт, први пут у Новом Саду, посетиоце ће дочекати чувени јунаци југословенског стрипа, Мирко и Славко. Први југословенски домаћи стрип о два дечака, партизанска курира, премијерно ће бити приказан кроз изложбу „Мирко и Славко – никад робом”, која је производ сарадње два највећа града у Србији – Београда и Новог Сада, односно пројекта Европске престонице културе и омладинског позоришта „Дадов” из Београда. Како каже градска секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић, суштинска улога културе јесте да умрежава и спаја људе те да на тај начин тумачимо и разумемо другачије културе и прихватамо различитост.

„Задовољство ми је што је изложба „Мирко и Славко” уврштена у програм Града стрипа, јер они симболизују заједништво и тај феномен што је преживео. Ова изложба у Новом Саду је само један добар повод да укажемо на важност културне размене између Новог Сада и Београда. Сада имамо и „Сокола” којим се од Београда до Новог Сада стиже за пола сата тако да су сви културни догађаји и сва дешавања доступни и Београђанима и Новосађанима. Београђани већ свакако долазе и причају о новосадском Дистрикту и свему ономе што Нови Сад нуди, у културном смислу”, истакла је градска секретарка за културу Града Београда, Наташа Михаиловић Вацић.

Са тим се слаже и члан градског већа за културу Града Новог Сада, Далибор Рожић, који је истакао задовољство када је у питању сарадња ова два града, односно укључивање актера у креирање добрих културних садржаја, јер то је, како каже, управо суштина Европске престонице културе.

„Ова занимљива изложба јесте такав садржај, и драго ми је што су славни Мирко и Славко представљени на нов начин и што су у служби уметности и културе. Позиционирали смо културу на важно место које јој припада и створили отворен простор за комуникацију, подједнако са установама културе и са невладиним сектором. Нека та „друга” Европа буде она која нас уједињује, окупља око добрих пројеката и идеја”, рекао је члан градског већа за културу Града Новог Сада, Далибор Рожић.

Предстојећи викенд обележиће и најзначајнија стрип конференција у региону, „Стрип, наслеђе и савремена уметност”, на којој ће се од 28. до 30. октобра окупити светски познати аутори и ауторке, као што су стрип креаторка Ули Луст из Аустрије, Акинори Оиши из Јапана, Алекандар Зограф из Србије, Џанан Марашлигил из Турске, Борис Станић из Србије, колектив „Куш!” из Летоније, научни истраживачи из Холандије Јаско Хорсман и Матиа Питерс, уметнички критичар Канан Марашлигили, уредница платформе за визуелно новинарство „Drawing the TimesЕва Хилхорст, као и драмски уметници и перформери Каролина Спаић и Себо Бакер и бројни други. Конференција је део међународног пројекта Remix Comix – стрипови за наслеђе” који је подржала Креативна Европа Европске Уније, у оквиру које ће, између осталог, посетиоци имати прилику да погледају и просторну инсталацију „Нека се играју деца по улици са твојим очима”.

До 30. октобра трајаће и фестивал „Филмски фронт”, који афирмише кратки ауторски филм и пружа подршку новој генерацији филмских аутора. У оквиру овог фестивала биће одржана и прва новосадска „Зомби шетња” током које ће учеснике шминкати тим под вођством мајстора за специјалне филмске ефекте Мирослава Лакобрије.

Изложба „Дневник Макса фон Фафнера”, која обухвата својеврстан пресек радова познатог стрип аутора Саше Јовановића и која је отворена у Музеју савремене уметности Војводине, представља увертиру у 16. Новосадски стрип викенд који ће бити смештен у Фабрици.

Град стрипа доноси и музички програм актуелних алтернативних бендова из Србије и региона у новосадском Дистрикту, па нас очекују наступи састава Straight Mickey and the Boyz, Činčila, Lufthanza, Consecration, Stray Dogg, Keckec i Servantesi и многи други.

У оквиру пројекта „Урош Предић за све” биће организована радионица за младе „Предић као стрип јунак” 29. октобра у 11 часова у Културној станици Лиман у Дистрикту, а сви заинтересовани могу се пријавити путем овог линка.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Промо, В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.