Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
centar novog sada noću

Објављено:

15/12/2021
Нови Сад уз светске метрополе: Британски магазин објавио листу највећих културних догађаја 2022. године
15/12/2021

Један од најцењенијих лајф стајл магазина, британски Time out, сврстао је Нови Сад на листу светских метропола које ће у 2022. години понудити фантастичне и несвакидшање културне догађаје.

Српска Атина тако се нашла међу 22 светска града као што су Њујорк, Париз, Барселона, Лондон, Лисабон, Истанбул, Мелбурн, Лос Анђелес, Чикаго, Нагоја, Сиднеј, Праг и други.

Novi Sad iz ptičje perspektive, most i centar grada

Листа коју овај магазин саставља сваке године, обухватајући отварања великих музеја, музичких догађаја, позоришних представа, изложби које, како наводе, никако не би требало пропустити, представила је за 2022. годину и Нови Сад који ће „носити круну Европске престонице културе уз 1500 културних догађаја и невероватних 4000 уметника“.

Како наводи магазин, прелепа архитектура и јединствена историја Новог Сада одавно су га учинили главном дестинацијом која у 2022. години треба да буде незаобилазна.

ulaz u Petrovaradin, vidi se Beogradska kapija

Посебан акценат, аутори текста, стављају и на саму идеју мреже културних станица, као нових простора за културу, реконструисаног индустријског наслеђа, за шта као пример наводе Културну станицу Млин.

zgrada Mlina

Цео текст можете прочитати на линку.

Ово није први пут да управо светски медији наводе Нови Сад као незаобилазну туристичку дестинацију, па је тако о будућој Европској престоници културе писао BBCEuronews, Lonely planet, Condé Nast Traveller

 

 

Фото: В.Величковић, Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.