Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад

Објављено:

01/01/2022
Нови Сад ушао у годину титуле Европске престонице културе
01/01/2022

Нови Сад је, уз програм инспирисан првим почасним грађанином тог града, Николом Теслом, закорачио у годину када је и званично Европска престоница културе, а центар европског културног живота у наредних 365 дана биће управо у Србији и Српској Атини.

Новосађани и њихови гости синоћ су, у оквиру Дочека, осветлили свој град, симболично спојили две обале Дунава и заједно са уметницима допринели креирању јединственог аудио-визуелног и светлосног света створеног у Подграђу Петроварадинске тврђаве, барокном драгуљу града, обновљеном након три века. Представу „Тесла изуметник”, редитеља Небојше Брадића, изведену на једном крају моста Дуга и својеврсну Теслину светлосну галерију у Подграђу, повезали су управо суграђани, туристи, уметници и перформери, поворком која је симболички представила крилатицу пројекта Европске престонице културе која гласи „За нове мостове”.

Отварање Теслине светлосне галерије, уметничког и продукцијског подухвата, као и перформанс „Светлост”, било је јединствена игра светлости, покрета и звукова кроз различите аудио-визуелне технологије осветљења, укључујући 3Д пројекције, што је остварено кроз повезивање европских, регионалних и домаћих, реномираних и младих уметника – др Алберто Новело, Иван Марушић Клиф, др Петко Танчев, др Милица Стојшић, кореографкиња Сташа Кукић, композитор Мирослав Новаков, студенти Сценског дизајна, као и Nipplepeople, Ђорђе Миљеновић, Noise Destruction, Канда Коџа и Небојша, Elektro Guzzi, DJ Dark Angel.

Теслина светлосна галерија траје још данас

Др Алберто Новело и Иван Марушић Клиф, првог дана 2022. године удружују своје уметничке снаге, тачно у 17 часова, када ће Петроварадинска тврђава постати платно на којем ће сликати светлосним сноповима и ласерима, формирајући несвакидашњу дигиталну пројекцију за публику која ће моћи да ужива у погледу са Кеја, код Споменика жртвама рације. Њихов уметнички рад укључиће и публику, која ће, на крају њиховог перформанса, имати контролу над ласерима како би директно доживела цртање светлом на Петроварадинској тврђави.

Подграђе Петроварадинске тврђаве и вечерас ће бити место посебног аудио-визуелног догађаја, па ћемо тако на бини код Београдске капије, у 21 час, упловити у упечатљиву комбинацију музичких жанрова, коју нам доноси Минилинија, сјајна синергија чланова познатих београдских бендова, док ће у 23 сата сцену преузети аустријски електро дуо Крудер и Дорфмајстер.

„Наступ на посебним локацијама је одувек био део К&Д концепта. Последњих година смо пажљиво бирали места на којима свирамо – изванредна места у комбинацији са добром музиком – то је савршено. То такође продубљује искуство за публику и једноставно се осец́ате другачије наступајући на историјском месту. Сјајно је започети нову годину са одабраним К&Д звуковима у новој Европској престоници културе”, каже аустријски дуо пред вечерашњи наступ, који стижу у сарадњи са Аустријским културним форумом.

Улаз је и вечерас слободан, а за посетиоце ће у Подграђу бити обезбеђени пунктови са пићем и храном новосадских угоститеља, као и мобилни тоалети.

Партнер Теслине светлосне галерије је компанија НИС.

Подсећамо, саобраћај на мосту Дуга и на делу Булевара Михајла Пупина, биће нормализован данас, после 17 часова, док ће привремена забрана саобраћаја у Подграђу бити на снази до сутра, 2. јануара у 20 часова, након чега се саобраћај враћа у нормалу.

Свечано отварање Европске престонице културе 13. јануара

Званичан почетак године титуле Европске престонице културе у Новом Саду биће 13. јануара, за када је заказано свечано отварање „Зенитуем :: 2022”, у режији словеначког авангардног уметника Драгана Живадинова и то на главном градском булевару, код Бановине, као и несвакидашња изложба „Време и васељена”, уметника др Душана Јововића и др Александра Петровића у Студију М и концерти европских, регионалних и домаћих уметника на више од 40 локација широм града. Програми у оквиру Дочека планирани су и 12. као и 14. и 15. јануара.

Више информација о Дочеку можете пронаћи на званичном сајту Дочека.

Срећна Нова година, хвала вам!

 

Фото: Владимир Величковић, Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.